Суспільство (відео)

Крізь віки: на Чернігівщині є унікальна церква, яку заснували раніше за Москву (Відео)

Чернігівщина має багату стародавню історію свого розвитку та становлення. Тож не дивно, що саме тут можна побачити унікальні пам’ятки, які височіють не одне століття. Одна з таких – у місті Остер. Це Михайлівська церква, або ж, за іншою назвою, Юр’єва Божниця, а зведена вона ще у 1098 році.

«Юр’єва Божниця була заснована 1098 року Переяславським князем Володимиром Мономахом. Зведена як форпост від набігу кочівників.

Ця гора була насипана, сюди звозили землю та шарами накладали. Полонені татари та інші народи. Спершу гора була невелика, а потім зробили такий насип.

Як невелика церква вона слугувала для приїзду князів, коли був період міжусобних війн, вони тут усі збиралися. Син Володимира Мономаха Юрій Довгорукий тут також часто бував», — директор Остерського краєзнавчого музею Андрій Мисливець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є церква, яка старша за Москву 

Саме за наказом князя Юрія Долгорукого стіни прикрасили фресками, що частково дійшли до наших днів. Таким чином, храм здобув свою народну назву – Юр’єва Божниця. До наших днів увесь комплекс споруд не вцілів – у 1240 році Михайлівська церква сильно постраждала від набігу монголо-татарської орди, а у 1753 році під час грози в храм вдарила блискавка, внаслідок чого згоріла дерев’яна частина. Далі почала руйнуватися кладка в результаті зрушення пагорба до річки. На початку XVIII століття більшу частину будівлі розібрали через аварійний стан. Тож зараз ми можемо побачити лише вівтарну частину (апсиду) та частину південно-східної стіни.

Є легенди, що тут поховані князі, що їхній дух витає тут. Багато археологів працювали тут, проводили розкопки, студенти різних вишів також проводили роботи.

Реставрацію Юр’євої Божниці в Острі вперше провели лише в 1907 році. А у 1924 та 1950 роках здійснили її консервацію. Зараз пам’ятка також очікує на реставрацію, яку через російську агресію наразі провести неможливо, також через воєнні дії зменшився і туристичний потік до громади. Тож якщо ви будете поряд, неодмінно відвідайте унікальні пам’ятки та підтримайте туристичну галузь. За 10 кілометрів від Юр’євої Божниці є парк природи «Беремицьке», тому можна легко поєднати відвідування цих двох локацій у Чернігівській області.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button