Суспільство (відео)

Крижане освячення: чи є занурення у воду традицією церкви та які заходи планують на Водохрещу (Відео)

Водохреще, або Хрещення Господнє – завершальне свято різдвяного періоду, що символізує «змивання» гріхів, очищення.

«Коли Христос увійшов у води Йорданські, він подав нам приклад, як ми повинні каятись у своїх гріхах. Як повинні очищатися, обмиватися від своїх гріхів», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

Свято тісно пов’язане з традиціями стосовно води. Так, цього дня вся вода вже вважається освяченою. Але, як кажуть священники, до церкви йти все одно потрібно. По молитву.

Тому як завжди очікуються масові заходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці поділились своїми «водохрещенськими» традиціями (Відео)

«Існує стала традиція – і в Україні, і в Чернігові зокрема, – про те, що на Водохреща, 19 січня, завжди відбуваються певні заходи», — Олександр Шевчук, начальник управління культури і туризму ЧМР.

Проте цього року у зв’язку з карантином жодних культурно-розважальних заходів не планується.

Точно не відомо, але, можливо, буде масове освячення на Десні.

«Як кожного року владика освячував воду на «Золотому пляжі». Сподіваюся, що й цього року відбуватиметься освячення на «Золотому пляжі», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

Проте наразі офіційних заяв стосовно освячень на «Золотому березі» не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Водохреще біля Десни чергуватимуть рятувальники

«Жодного листа від Київського патріархату чи Московського поки що не надходило. Але ми готуємося, тому безпека на воді буде гарантована. Стоятимуть рятівники та водолази на міському пляжі «Золотий берег» і на лівому березі біля бази відпочинку «Динамо», — Григорій Годун, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення ЧМР.

На безпеці акцентують, оскільки, крім освячення води, здавна практикували занурення в неї. Цікавимося, наскільки цей атрибут важливий із погляду релігії.

«Це не є традиція церкви, тому не можна сказати, що добре або недобре занурюватись у воду. До всього потрібна підготовка. Важливо не завдати жодної шкоди собі, своєму здоров’ю, своєму організму. Тому можна сказати, що є така традиція, але вона не має якогось підкріплення догматичного, канонічного», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

Тож, як зазначають священнослужителі, «водохрещенське моржування» – це більше традиція, спрямована на формування сили духу і тіла, аніж релігійна необхідність. Тому «причащання» крижаними ваннами – справа індивідуальна.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button