Суспільство (відео)

Ледве встигаємо допомагати: у Чернігові триває ліквідація наслідків ракетного удару (Відео)

Вранці 17 квітня росіяни вдарили по одному з густонаселених районів Чернігова трьома ракетами, за попередньою інформацію це були «Іскандери». В епіцентрі вибуху опинилася соціальна інфраструктура міста – зруйновано восьмиповерховий готель, пошкоджено 28 будинків, 419 квартир, приміщення Національного університету «Чернігівська політехніка» та Чернігівської районної лікарні.

«Я була вдома. Сиділа на цьому дивані, біля цього вікна, пила свою улюблену каву. Я чула тривогу, зазвичай я дуже пильно до цього ставлюсь, моніторю, що куди летить. Але цього разу я не надала належної уваги, бо в мене не було взагалі жодного передчуття. Я не знаю, чому в мене не спрацювала інтуїція… Цей вибух у мене досі у вухах», — Крістіна Фєнота – жителька Чернігова.

За лічені хвилини після першого вибуху Крістіна Фєнота спустилась у паркінг будинку, в якому вона мешкає. Повернувшись до своєї квартири, жінка побачила руйнування, яких її домівці завдала ворожа ракета.

«Штор фактично не було, вони були вирвані, рама була вся перекошена, вікна були відчинені, все було у смітті. До спальні я зайшла і побачила, що вікно відчинене й балконної рами нема», — Крістіна Фєнота – жителька Чернігова.

Наразі в орендованому житлі Крістіни Фєноти затишно – власник квартири майже одразу встановив нові вікна. Тож тепер жінка наводить лад усередині домівки та поступово оговтується від пережитого стресу.

В іншому житловому комплексі, що розташований неподалік епіцентру вибуху, також кипить робота. Лідія Кухарчик разом із чоловіком і волонтерами вікна у власній квартирі забивають ОСБ-панелями. Це житло вони придбали не так давно, тільки встигли зробити ремонт, планували переїжджати, утім, російська ракетна атака внесла значні корективи в ці плани.

«Зробили ремонт до війни, хотіли вже заселятися: придбали меблі, все вже було готове. Але сталося так, що не встигли. У розпачі такому… Не розуміємо, як…», — Лідія Кухарчик – жителька Чернігова.

Волонтери працюють із пошкодженими внаслідок ракетної атаки будинками ще з 17 квітня. Роботи багато, розповідають волонтери. Хтось із місцевих жителів потребує повного супроводу в «латанні» вікон, інші ж просять лише відрізати потрібний шматок від ОСБ-плити, а встановлюють його вже самостійно.  

«Ми латаємо розбиті вікна, прибираємо скло, дістаємо ці розбиті склопакети та зашиваємо матеріалами, які привезли. Вчора було дуже багато людей. Після удару, мабуть, усі повернулися й одразу почали прибирати наслідки. Ми ледве встигали нарізати матеріали та допомагати всім. Всім і не вдалося… Сьогодні вже не так багато людей, але волонтерів не дуже багато, тому ледве встигаємо допомагати», — Євген Бондар – волонтер.

Наразі в Чернігові організовані пункти видачі їжі, розгорнуті місця для відселення постраждалих людей, також діють пункти прийому заяв від потерпілих, чиє майно було пошкоджено або зруйновано внаслідок ракетної атаки.

Пошуково-рятувальна операція тривала добу. За її результатами відомо про 18 загиблих і 78 поранених унаслідок теракту ворога. На стаціонарному лікуванні наразі перебувають 37 осіб. 18 квітня в Чернігові оголошено Днем жалоби.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button