Суспільство (відео)

Лікарняна просвіта: чернігівці стали учасниками медичного експерименту (Відео)

Усе як у справжній школі. Дзвоник на урок та лекції. Так розпочався день у «Школі здоров’я», яку провели лікарі Другої міської поліклініки. 32-річна жителька Чернігова Ірина завітала сюди, аби отримати практичні навички догляду за своїм організмом. Про заняття вона дізналася із соцмереж. Каже, що подібні заходи відвідує вже не вперше.

«Тому що люди повинні бути обізнані про хвороби не тільки тоді, коли вже пік, епідемія. А як запобігти захворюванню, як загартовуватися, як правильно харчуватися, зокрема в міжсезоння. Я навчилася правильно харчуватися. Що саме потрібно їсти, щоб бути здоровим», — Ірина, відвідувачка «Школи здоров’я».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антитютюновий закон: цигарки не рекламуватимуть, а курців штрафуватимуть

У поліклініці запевняють, що захворюванню легше запобігти, ніж його лікувати. Для цього й запровадили проєкт «Школа здоров’я», що проходить вже втретє. Тут усі охочі змогли дізнатися про профілактику різних захворювань.

«Наші заняття містять лекції з профілактики гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, профілактики передракових захворювань та їх виявлення. Показуємо, як треба доглядати за тяжкими хворими. І надалі ми продовжуватимемо цю роботу», — Наталія Шиліна, завідувач відділення первинної медичної допомоги Чернігівської міської поліклініки №2.

Учасниками школи стали більше сорока чернігівців різного віку. На лекціях вони змогли дізнатись правила харчування восени. Зокрема про користь часнику для імунітету.

«Навіть діткам із року починають потрохи додавати його до їжі, бо це король препаратів для імунітету. Вітаміни, мінерали та мікроелементи – це ті речовини, які треба приймати дозовано та постійно. Не можна з’їсти за день і запастися на рік», — Лілія Висоцька, лікар-терапевт Чернігівської міської поліклініки №2.

Також чернігівці відвідали лекцію з профілактики вірусних гепатитів. Сімейний лікар Олександр Янчук розповідає, що наразі на них хворіють щонайменше 250 мільйонів людей у світі. А наслідком таких захворювань є цироз і рак печінки.

«А профілактика – це те, що ми робимо кожен день. Ми миємо руки, миємо продукти. Ми ходимо до стоматолога, жінки роблять манікюри, педікюри. Треба дивитися на те, щоб усе було одноразове», — Олександр Янчук, лікар загальної практики сімейної медицини Чернігівської міської лікарні №2.

А от сімейний лікар Олена Суслова провела для учнів «Школи здоров’я» лікувальну фізкультуру. Вона спрямована на профілактику та лікування захворювань органів дихання. Вправи допомагають поліпшити дренажну функцію бронхів.

«Я підібрала оптимальний комплекс вправ, які підходять і від пневмонії, і від бронхітів, і в постнападний період бронхіальної астми. За рахунок цього профілактуються напади бронхіальної астми та збільшується ємність легень. Наші пацієнти не обізнані. Вони думають, що можна лікуватися тільки медикаментами, а те, що можна вилікуватися тільки фізкультурою, вони цього не знають», — Олена Суслова, лікар загальної практики сімейної медицини Чернігівської міської лікарні №2.

Заняття в школі проходили один день. Надалі подібні заходи планують організовувати раз на квартал. Лікарі кажуть, що результат від навчання є, адже завдяки профілактиці відвідувачі занять почали стежити за станом свого організму та менше хворіти.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button