Суспільство

Антитютюновий закон: цигарки не рекламуватимуть, а курців штрафуватимуть

Щороку Україна передчасно втрачає понад 60 тисяч людей через хвороби, спричинені курінням. Такою є невтішна статистика. Проте фахівці переконані, що більшості смертей  можна було б запобігти, якщо посилювати заходи з контролю над тютюном.

Наразі тема боротьби з тютюнопалінням набуває гостроти, оскільки невдовзі народні депутати можуть ухвалити законопроект 4030а, який забороняє видиму рекламу сигарет у місцях продажу.

42119023_560040827759221_6846684383907151872_n

Ініціативу вже підтримала виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Відповідний пост вона навіть розмістила на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, візуальна доступність сигарет на 64 % збільшує ймовірність, що дитина в майбутньому пристраститься до шкідливої звички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про сіверські димні парадокси та «облизані» попільнички

«Згідно з результатами досліджень Київської школи економіки, у 70% випадків неповнолітні купують сигарети саме в кіосках, де широко представлена реклама та асортимент тютюнових виробів», – йдеться в пості.

Супрун вважає, що новий законопроект 4030а знизить популярність шкідливої звички серед молоді.

  1. Буде заборонена рекламна викладка тютюнових виробів у вітринах, а отже сигарети зникнуть із поля зору в магазинах.
  2. Органи місцевого самоврядування матимуть змогу додатково визначати громадські місця, вільні від куріння. Наприклад, місцеві парки, пляжі, пішохідні вулиці.
  3. Куріння буде повністю заборонене в гуртожитках, готелях, на вокзалах та в офісах.

Держпродспоживслужба зможе контролювати виконання антитютюнового законодавства і штрафувати за порушення. Наприклад, штрафувати за куріння кальянів у ресторанах. Наразі йдеться про штраф у розмірі 340 гривень.

«Куріння — зло у будь-якому вигляді. Найгірше, що у ХХІ сторіччі, коли маємо стільки прикладів, які доводять шкоду сигарет, навіть молоде покоління продовжує переймати цю смертельну звичку. Значною мірою така поширеність куріння залежить від привабливої реклами сигарет, яку постійно бачать діти», — заявляє виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка пропонує карати курців на залізничному вокзалі

Зважаючи на гостроту проблеми, журналісти ЧЕline поцікавились думками чернігівців на цю тему.

 

Марія Коробко

марія коробкоУкраїні потрібна здорова нація, а паління – це шкідлива звичка. Якщо роз’яснювальні роботи не допомагають, то штрафи, мабуть, допоможуть. У школах проводять чимало годин спілкування і позакласних заходів на тему здорового способу життя, але чи допомагає це у боротьбі з курінням? Хіба старшокласники, а часто, на жаль, і молодші учні не потрапляють у полон тютюнової завіси? Думаю, після штрафування таких дітей, а точніше – їхніх батьків, у сім’ї більш зрозуміло пояснять дитині, що курити не можна. Що ж стосується дорослих, то, мабуть, кожному доводилося в парку або на пляжі відчувати дискомфорт від того, що поряд хтось іде і курить. Буде добре, якщо в громадських місцях відтепер ретельніше стежитимуть за тим, щоб ніхто не курив. Що стосується реклами. Думаю, вона не потрібна. Як, до речі, і реклама алкоголю. Навіщо рекламувати те, що є причиною розвитку багатьох хвороб, зокрема й раку? Давно пора її прибрати.

Надія Дерев’янкоНадія Дерев’янко

Я курю. То, звісно, мене це не влаштовує.

Але зазначу, що паління, як і алкоголізм, – це залежність, хвороба, яка виросла зі шкідливої звички.

А якщо людина хвора, як можна їй заборонити приймати ліки?

 

Максим БлакитнийМаксим Блакитний

Повністю і цілком підтримаю.

І штраф би впаяв по 1000 грн.

У цьому сенсі поблажки зайві)).

 

 

Михайло ЖироховМихайло Жирохов

Закони, хоч якими вони були б жорсткими, не виконуються. Я, наприклад, не знаю жодного випадку, коли людину оштрафували б за куріння у громадському місці.

А «ховати» цигарки немає сенсу. Від кого? Дітям до 18 років без паспорта їх і так не продадуть… На мою думку, це чергова «імітація бурхливої діяльності».

 

Наталія НайдюкНаталія Найдюк

Якщо будуть місця для куріння, то нехай штрафують. Заборону реклами цигарок підтримую. А те, що в магазині їх буде не видно, не допоможе.

Людина, яка курить, все одно спитає. Просто треба зробити так, щоб паління стало немодним.

Ще статті по темі

Back to top button