Суспільство (відео)

Лікарські трави обробляють хлороформом (Відео)

Дари природи завжди приємніше та корисніше застосовувати, аби поправити власне здоров’я. Препарати, що містять у собі витяжки й екстракти з лікарських трав, за словами медиків, сьогодні займають приблизно 40% від усього асортименту аптек. Проте безпосередньо в первозданному вигляді збори використовують рідко.

«Ми застосовуємо лікарські трави більше, як допоміжні засоби. Вони не є основними методами лікування на сьогодні», — Олена Білеуш, лікар сімейної медицини.

На сьогодні збір трав відбувається тільки під егідою фармацевтичних компаній.

«Аптечні заклади не мають права приймати лікарську рослинну сировину через те, що кожна лікарська сировина має пройти радіологічний контроль. Не кожна установа має такі прилади, це по-перше. А по-друге, там багато речовини спалюється, а потім уже в золі визначається вміст радіонуклідів», — Лариса Мартиненко, заступник генерального директора КП «Ліки України».

А от збір сировини поступово відходить від пунктів збору від населення, крокуючи до централізованого вирощування рослин фермерами.

«Займаються вирощуванням лікарської рослинної сировини. Це календула, це шавлія, наперстянка. Відбувається централізований посів, збір і далі вони надходять для подальшого фасування», — Лариса Мартиненко, заступник генерального директора КП «Ліки України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлено реєстр лікарських засобів за Урядовою програмою “Доступні ліки”

На жаль, на Чернігівщині інформацією про вирощувачів лікарських трав в аграрному департаменті не володіють. А попитом в аптеках найбільше користуються різноманітні збори та такі зелені «фітолікарі»:

«Трави… У нас льон дуже користується попитом, ромашка, полин, череда, причепа», — Світлана Ковальова, провізор КП «Ліки України».

Фармацевти запевняють, що розмови про оброблення трав небезпечними хімічними речовинами проти шкідників – лише міфи. Для зберігання головну роль відіграє правильна заготівля сировини. Проте є й певні винятки.

«Де є поживні речовини, ця сировина зберігається окремо від інших, там обов’язково ставиться флакончик із хлороформом, прикритий гумовою пробкою, яка проколюється. Щоб не заводилися амбарні шкідники», — Лариса Мартиненко, заступник генерального директора КП «Ліки України».

Чернігівщина, попри значну територію і рослинну різнобарвність, трав’яною здравницею не стала. Сьогодні головні виробники лікарських трав зосереджені в Житомирі та Києві.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button