Суспільство (відео)

Ляльки-мотанки для душі: захоплення чернігівки, яку війна залишила без житло (Відео)

Інтер’єрі, в українському вбранні, з вінками та символічними знаками – це все ляльки-мотанки, які виготовляє чернігівка Світлана Царенко. Створює їх жінка приблизно півроку. Раніше працювала вихователем в садку, мала власне з родиною житло. Та все змінила війна, яка це все в них забрала. Зараз Світлана допомагає волонтерам у їхній роботі, а розраду знаходитьв створенні ляльок-мотанок. Маленьких створених ангелів передає майстриня разом з волонтерськими посилками надсилає нашим захисникам.

«Я познайомилась з дівчиною, яка робила мотанки, цікаво стало. Попросила дати майстер-клас. Спробувала. Далі й далі. Цікаво стало. Потім думаю, може спробувати продати», — Світлана Царенко, майстриня.

Виготовлення ляльок-мотанок тривалий процес. Оскільки саме слово «мотанка» походить від слова «мотати» і представляє собою виготовлену із шматків тканини фігуру жінки або ж дитини.Сам процес створення ляльки майстрині називають «кутанням» і це не дивно, оскільки він дуже схожий на сповивання маленької дитини.

«Треба підставка, аби стояла лялька. Тканина обов’язково. А також різні стрічки, квіти, бусини, такий декор. Спочатку роблю голову, потім примотую до самої підставки. Окремо руки роблю і їх змотую і примотую знов до підставки. Тулуб і спідницю примотую. Самі деталі я шию руками. В основному все купую. Потрошки, невеличкими ласкутиками, так, як воно дуже дорого, якщо купувати метр чи півметру. По 25 сантиметрів мені достатньо навіть не на одну ляльку, а на більш», — Світлана Царенко, майстриня.

Цікаво, що кожна лялька-мотанка творена майстринею, має ім’я. Хоча традиційні ляльки-мотанки не можна було називати, аби не накликати лиха. Проте Світлана зазначає, що її ляльки-мотанки інтер’єрі та сувенірні.

«Дивлюсь на неї, яке ім’я бачу, що їй підходить, таке і даю. Варвару я на звала – свято було, я її і назвала начесть свята», — Світлана Царенко, майстриня.

Проте ляльку схожу на себе майстриня ще не створила.

«А це чоловік мені казав спробувати. Ти думаєш от я створю таку от ляльку, уже задумала, придумала. А в кінці уже може вийти зовсім не те», — Світлана Царенко, майстриня.

В українській культурі мотанки виступає символом родючості, достатку та оберегом для родини. Такі ляльки дуже часто ставали справжніми сімейними реліквіями та передавалися з покоління в покоління.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button