Суспільство (відео)

Люди, яких не можна забувати, – у Чернігові згадали воїнів добра (Відео)

Янголи-охоронці для тисяч громадян, роль котрих надто важко переоцінити, а обличчя яких зазвичай залишається в тіні.

Про “Волонтерів Майдану” говорили сьогодні в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського на зустрічі, присвяченій Дню Героїв Небесної Сотні.

За словами старшого наукового співробітника музею Олександра Бондаря, останні три роки волонтерство як загалом в Україні, так і на Чернігівщині зокрема, сягнуло неймовірних рівнів. Однак волонтерство часів Майдану залишилося менш помітне, ніж сучасне.

— Сьогодні ми хочемо показати волонтерів, які, не шкодуючи свого часу, кидаючи свою роботу, допомагали людям. Вони залишились у більшості своїй у тіні. Ми знаємо, що були волонтери, але хто вони такі, чим займалися, що привозили, де діставали – звичайні люди цього не знають, — Олександр Бондар, науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Олександр Ясинчук, Олександр Максимець, Оксана Рубан, Зульфія Салко – це лише вершина чернігівського волонтерського айсбергу. Вони з революційного «фронту» одразу перекинулись на східний.

Під час музейної зустрічі перед студентами медичного коледжу виступила відома чернігівська волонтер, громадська активістка, активна учасниця революційних подій у Києві Наталія Воскресенська. Вона поділилася з молоддю власними яскравими спогадами та переживаннями часів Майдану.

— Вже три роки минуло, багато хто з цих підлітків тоді були ще дітьми, і вони не будуть пам’ятати, що це було, тому важливо це розказати, показати й зберегти, — Наталія Воскресенська, волонтер.

Також сьогодні в музеї вперше було офіційно показано оновлену частину експозиції, присвяченої Революції Гідності. В ній представлені речі наших земляків, уродженців Чернігівщини – журналістів, волонтерів, представників самооборони та Героїв Небесної Сотні.

— Ви знаєте, через 10 років дуже-дуже важко буде знайти ті речі. Тому зараз наше завдання – максимально зібрати, максимально розкласти, максимально ознайомити, бо якщо ми зараз цього не зробимо, то через 10 років ми вже нічого не знатимемо, — Олександр Бондар, науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Крім того, на музейній зустрічі презентували невеликий кліп, присвячений подіям 2013-2014 років, які відбувалися саме в Чернігові. Вже найближчим часом відеоролик «Чернігів. Хроніки буремної зими» можна буде переглянути у вільному доступі на сайті YouTube.

Ще статті по темі

Back to top button