Суспільство (відео)

У Чернігові оголосили про оптимізацію шкіл: 10-та школа не єдина (Відео)

Із закриттям 10-ї школи в Чернігові змирилися вже фактично всі. Лише батьківський комітет і небайдужі депутати намагаються врятувати навчальний заклад. У місті вкотре відбулося засідання комісії з вивчення питання технічного стану прибудови школи №10. Говорильня прогнозовано виявилася емоційною. Батьківський комітет намагається відстояти школу, а влада, навпаки, – забити останній цвях у труну цієї «альма-матер».

«Що вам пояснювати? Уже пояснювали. І Білогура сто разів пояснював. Неважливо», — говорить Сергій Кирієнко, голова комісії.

Школу реанімувати не хочуть. Натомість влада намагається переконати, що учням 10-ї школи значно краще навчатися в 6-й.

«Школа в чудовому стані. В чудовому. Не в такому, як приватна, що показували. Це не нова школа. Але це не гірший варіант з усіх шкіл, що є у місті», — запевняє Сергій Кирієнко, голова комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мертва школа № 10: муніципальний театр абсурду

Але на засіданні продемонстрували фото 6-ї школи, до якої передислокували учнів із 10-ї. Стіни в тріщинах, обшарпаний фасад, на даху ростуть дерева.

«Я спеціально пішла пофотографувала 6-ту школу. За три місяці який стан… З аварійного стану мою дитину перевели в більш аварійний».

Навчальний заклад №10 закрили незаконно, і батьки намагаються добитися справедливості. Цікаво, що кожного разу прихильники закриття наступають на нові граблі.

«Я привселюдно спитав в управління капітального будівництва. І там відповіли, що не треба жодної проектної документації на всю будівлю, якщо стоїть завдання про частковий ремонт приміщення. Частковий. Ми всі розуміємо, чому закрили школу», — наголошує Віктор Бистров, депутат міськради.

Із цього зрозуміло, що в аварійному стані не вся школа, а лише прибудова – вбиральні. Відповідно, голослівні заяви про 20 мільйонів на ремонт усієї школи – це маніпулятивні байки.

Засідання тривало близько двох годин. Вердикт комісії – рекомендувати поновити проектні роботи для реконструкції прибудови та встановити додаткові маячки на будівлі школи для перевірки благонадійності приміщення. Але голова комісії дав чітко усім зрозуміти, що фінальний вердикт цієї справи залежить лише від однієї людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казуїстика і маніпуляції довкола школи № 10

«Комісія наша дорадча. Вона не вирішує – буде відкриватися чи будуть ремонтувати. Ми лише дорадчий орган, який рекомендує подальші дії міському голові. Не більше. Не більше», — відзначає Сергій Кирієнко, голова комісії.

Ситуація чимось нагадує справу ув’язнення українського режисера Сенцова. Там теж усе залежить від однієї людини. Парадокс у тому, що чернігівські реформатори настільки глибоко занурилися в освоєння бюджету й економію на дітях, що вже втратили синхронність під час гри на дудках.

Чомусь ніхто не надав уваги червневій публікації заступника міського голови Олександра Ломако, в якій він чітко заявив – навчальному закладу №10 немає місця в Чернігові. Більше того, міська влада оголосила полювання на школи.

«По суті, дано старт обговоренню надважливого питання – оптимізація системи освіти в Чернігові».

«Настав час переглянути всю освітню мережу міста. І в ній немає місці цій школі. Так, немає».

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Наглости и жадности власти нет предела. Экономить на детях последнее дело… Господа «элита»,учите своих детей в престижных школах, за бугром , но оставите и нашим детям возможность получить образование в родных школах…

  2. Горсовет — в отставку. Они голосуют за установку фонтана у себя во дворе, а на школу денег не хватает. Эти «реформаторы» нам не нужны. Пусть идут улицы подметать. Больше толку будет от дворника Атрошенко и дворника Ломако.

Back to top button