Суспільство (відео)

Магдебурзьке право для Чернігова: погляд в історію (Відео)

Цьогоріч Чернігів святкує 400-річчя з дня отримання містом Магдебурзького права. Це зараз для нас самоврядування здається звичним інструментом устрою в розвинених країнах, утім, у ті часи це був величезний привілей. І наш Чернігів став одним із перших міст, що його отримало.

Магдебурзьке право — це міське право, що виникло в XIII ст. у Німеччині та передбачало створення міського самоврядування. В містах України почало запроваджуватися з ХІV століття. Про знаковість цієї події для нашого міста говорили на черговому засіданні круглого столу в історичному музеї Тарновського.

«Основні питання життя міста вирішували здебільшого фактично олігарх або найбагатша людина: це міг бути або князь, або намісник, або воєвода. Представник, можливо, окупаційної адміністрації», — Максим Блакитний – заступник директора Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Чернігів отримав Магдебурзьке право 27 березня 1623 року. Цей статус підкреслював вагоме значення нашого міста в тогочасному суспільно-політичному та економічному житті країни.

Тоді наше місто отримало право на самоврядування, податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесел і торгівлі. Також місто, яке мало цей привілей, володіло нерухомим майном, землею, запроваджувало податки тощо, ще місто звільнялося від феодальних повинностей (окрім гужової). 

«Самоврядування давало можливості передусім містянам. Це підвищувало статус самого міста, мешканців, власне містян. Фактично вони здебільшого могли розпоряджатися бюджетом міста, що формувався за рахунок господарства», — Максим Блакитний – заступник директора Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Одночасно з цим Магдебурзьке право визначало порядок обрання міської влади, її функції, основні норми цивільного та кримінального права, правила судочинства й оподаткування, визначало діяльність купецьких об’єднань, ремісничих цехів, порядок торгівлі. На чолі з бурмістром рада здійснювала управління містом і всіма господарськими справами громади.

«Його надав польський король Сигізмунд 3 саме місту Чернігову. Це відбулося після того, як Чернігово-Сіверські землі внаслідок польсько-московської війни були приєднані до Речі Посполитої, або ж Польщі. І аби підвищити свій авторитет серед місцевих мешканців, він надав це право, щоб містяни покращили своє фінансове й економічне становище», — Максим Блакитний – заступник директора Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Також у чернігівському історичному музеї розпочала свою роботу виставка, приурочена до отримання Черніговом Магдебурзького права. На ній презентовані унікальні експонати, що підтверджують знаковість цього дня в історії міста. Працюватиме експозиція впродовж двох тижнів.

Журналіст: Таліна Тарасенко 

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button