Суспільство (відео)

Медовий спас: чернігівці розповіли, які освячені трави принесуть здоров’я і сили (Відео)

У повітрі стоїть приємний запах сухих трав – м’яти, полину і пижма. Його чутно і в церкві, і на вулиці.

«Які трави на городі були, такі й нарвали: волошки, мак, чорнобривці, майори. Рано-вранці, щоб із росою. Зв’язали і приїхали», — розповідає Лариса – вірянка.

«Маковійчики» у чернігівців на будь-який смак – від маленьких тендітних букетиків до величезних снопів, що ледь вміщаються в руках. Віряни кажуть: серед квітів, які несуть на освячення до храму, обов’язково мають бути голівки маку та колоски пшениці, як подяка Богові за врожай. «Маковійчики» прикрашають і природними оберегами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий Спас: традиції і прикмети

«Чортополох обов’язково. Він оберігає дім від поганих людей, від поганих дійств цих поганих людей», — зауважує Тетяна – вірянка.

Цілющим вважається і освячений на Маковія перший викачаний мед.

«Після освячення мед принесу додому і будемо їсти з булками та пиріжками», — говорить Валентина – вірянка.

У всіх православних храмах 14 серпня християни відзначають Медовий спас і згадують сімох святих мучеників Маковія. У Катерининській церкві три години поспіль тривала урочиста Літургія. Вірян прийшло так багато, що вони мусили чекати з кошиками на вулиці – храм не вміщав усіх охочих.

«Почалося Богослужіння всеношним бдінням, на середину храму на поклоніння людям був винесений хрест животворящий, як у пам’ять про події у Візантії та Константинополі, коли ходила морова язва, коли багато людей падали, хворіли і помирали, і в ці дні зі скарбниці імператорської був винесений животворчий хрест, частина хреста, на якому був розіп’ятий Христос – і люди почали зцілятися», — розповідає Отець Роман – настоятель Катерининської церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Деснянській ОТГ відбулася Всеукраїнська хресна хода з мощами 10 святих цілителів

Після урочистої Літургії священики провели обряд освячення води, «маковійчиків» і меду.

«Зілля це… благодаттю Пресвятого Духа… окроплення цією водою освяченою, во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа, амінь, щоб були здорові і сильні».

«Я бажаю свій внучці, всім діткам, молодим людям щастя, здоров’я, радості, щоб у душі у них була любов», — говорить Любов – вірянка.

Додому віряни несуть не просто букети трав, а справжні обереги для оселі.

«Це один мій, а один доньчин. Будуть стояти, це як оберіг», — відзначає Володимир – вірянин.

«Цілий рік вони стоять у мене в хаті, вони вже прив’януть трошки, але стоять. Зараз ці, що стоять із минулого Маковея, забираю, везу на дачу і там десь покладу під деревами, а ці знову рік стоять», — розповідає  Тетяна – вірянка.

Із 14 серпня розпочинається низка великих церковних свят. Зокрема й Успенський піст – суворий, але не довгий – усього два тижні. 19 серпня християни відзначатимуть Яблучний спас, а 29-го – горіховий.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button