Суспільство (відео)

Мілітаристичний гардероб сторічної давнини: чернігівець зібрав унікальну колекцію військових атрибутів (Відео)

Із півтисячі медалей і військова форма різних армій, найстаршій із яких уже понад сто років. Саме таку колекцію самотужки зібрав Віктор Трухан. Пишається тим, що серед його надбань здебільшого оригінали, які брали участь у справжніх бойових діях. Свого часу додав до колекції форму військових УНР, які боролися за долю молодої української держави під Крутами.

«Револьвер-наган, пістолет «Маузер», гвинтівка Мосіна. Дуже цікавий експонат – це кулеметна стрічка від «Максима». Вона ще брезентова, тоді були брезентові стрічки і форма одягу – поручик козачих військ і підполковник піхотних військ. Чорна форма – це були два полки: капелевці та мартовці. Це оригінал форми», — колекціонер, фалерист Віктор Трухан.

Таке хобі у Віктора Владиславовича з’явилося невипадково. Він виріс у родині військового, а з часом і сам склав присягу. Каже, що з самого дитинства збирав мілітаристичну колекцію, кожен предмет якої має свою історію.

«Знімали фільм «У бій ідуть одні старі» і оце після зйомок залишилася форма льотчика-старшого лейтенанта і муляж ордена «За відвагу», ордена Червоного прапора і медаль за перемогу над Німеччиною.

Де довелося служити. Всюди у військових гарнізонах, особливо за кордоном, десь щось викопували, десь щось знаходили. Щось залишалося, наприклад, у Польщі наші війська стояли на колишній німецькій території, тому там багато експонатів було», — колекціонер, фалерист Віктор Трухан.

Найцікавішою пан Віктор називає німецьку форму часів Другої світової війни з рідкісними нагородами. Каже, що багато чого йому вдається виміняти, дещо просто дарують, частину купує. Збирати повноцінне екіпірування іноді доводиться роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині демонструють унікальну колекцію ялинкових прикрас

«Готова форма не трапляється взагалі, лише фрагменти військової форми та фотографії, а потім за фотографіями я вже відновлюю, які були нагороди, які погони, яке військове звання було, і по частинах вже виходить військова форма. Це форма капітана міліції, дільничного. Це такий наче збірний образ… які нагороди дільничний міг отримати», — колекціонер, фалерист Віктор Трухан.

Є в колекції чоловіка й форма та нагороди учасників локальних конфліктів. Окреме місце виділив речам українських бійців на Донбасі. Тут також можна побачити трофейний одяг, забраний у так званих зелених чоловічків під час окупації Криму та російських козачих військ. Більша частина колекції знаходиться в музеї, створеному Віктором Владиславовичем у 34-й школі, а що не вмістилося в три зали – ще чекає свого часу вдома у колекціонера.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button