Суспільство (відео)

Щоб не закривати сміттєзвалище на Масанах, комунальники вдалися до нової технології (Відео)

Понад півтори тисячі кубів сміття щодня привозять з усього міста і навколишніх сіл на чернігівський «Полігон знешкодження твердих побутових відходів», що в Масанах. Вже з 7-ї ранку тут працює комунальна техніка – завозить ґрунт і пересипає побутові відходи.

«Викладається на технологічні карти, після цього важкою технікою розтягується по робочій карті і в той же час приїжджають великогабаритні автомобілі з ґрунтом або будівельним сміттям, одразу пересипається», — начальник цеху «Полігон знешкодження твердих побутових відходів» Сергій Стринадко

Пересипати ґрунтом і будівельним сміттям побутові відходи почали тут не так давно. Така технологія дає змогу економити територію, адже сміттєзвалище, площею в майже 29 з половиною гектарів уже давно вичерпало свої можливості.

«Ми намагаємося якомога більше робити пересипання ґрунтом, будівельним сміттям, щоб ущільнити шар сміття, щоб він попрацював якийсь час, якийсь термін до рекультивації», — начальник цеху «Полігон знешкодження твердих побутових відходів» Сергій Стринадко.

«Орієнтовно 20 тисяч тонн ґрунту щороку ми пересипаємо це, по-перше, екологічно, і це для того, щоб він не загорявся», — начальник «АТП – 2528» Руслан Волок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові викрили два стихійні сміттєзвалища

Цьогоріч на полігоні зі сміттям у Масанах мають прочистити фільтраційні канали, збудувати на території дамбу й огородити парканом. Тендер проведений – і будівельники невдовзі братимуться до роботи. Їхня вартість – понад 12 мільйонів гривень. Громадські активісти розкритикували цифру, назвавши це «бенкетом під час чуми».

«Виконання тих робіт, які вони тут запланували, не є нагальною проблемою в нашому місті. Дивіться, 600 м – прочистити фільтраційні канали, до цього ще встановити по периметру огорожу, на все це заплановані витрати – 12 млн. Це звалище без цієї огорожі працювало, працює і буде працювати, таке враження, що вони не знають, куди вкладати кошти, та вкладають їх у різні сумнівні проекти», — громадський активіст Вадим Антошин.

Як пояснює керівник полігона Сергій Стринадко, встановлення паркана потребує ще один проект, який хочуть реалізувати на сміттєзвалищі. Поки що його в очі не бачив. Лише ходять чутки, що на полігоні зроблять освітлення – понад 70 ліхтарів, і встановлять камери відеоспостереження.

«Проект готовий, грошей наразі не має проект розробляється, експертизи ще не бачив. Не бачив експертизи, отже, не бачив самого проекту», — начальник Чернігівського міського управління житлово-комунального господарства Ярослав Куц.

Про часові та фінансові складові проекту Ярослав Куц теж нічого не знає. До речі, продовжити життя полігона для знешкодження твердих побутових відходів могло б банальне сортування сміття. Та в Чернігові ця система ще недосконала.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button