ВійнаСуспільство (відео)

Міни в музеї: наслідки ворожого вторгнення в Чернігові (Відео)

Культурний фронт Чернігівщини добряче постраждав під час активних бойових дій. І хоч більшість пам’яток не була основною мішенню ворога, та зазнала руйнувань від осколків, які хаотично розліталися під час обстрілів міста.

Одним із тих, хто потрапив під удар, був музей-заповідник Михайла Коцюбинського.

«Звісно, що музей важко пережив блокаду, напевне, як і всі, хто залишався в Чернігові, так і музей. Усі знають, що були постійні обстріли, що фактично до 31 березня постійно щось вибухало – і музей трошки постраждав, тому що 6 березня ввечері тут був посилений мінометний обстріл і кілька мін прилетіли поруч зовсім, і в сусідній будинок поцілила міна, а будинок розташований за 15 метрів від нашого музею і за кілька метрів від меморіальної садиби Михайла Коцюбинського. І якраз уламками цієї міни було пошкоджено стіни меморіального будинку. Уламки пролетіли наскрізь, будинок дерев’яний, то вони пробили стіни двох кімнат, вибухом побило вікна повиривало двері. Міна була не одна, їх більше десятка поряд впало, тому була доволі потужна вибухова хвиля, що повибивала фактично вікна, двері. Ну, такі незначні пошкодження ми вже поремонтували з того моменту, як відновили роботу в музеї. Звісно, стіни пробиті і дах – це потребує значних капіталовкладень, тому поки в нас стоїть так», — Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Музей-заповідник налічує три частини: меморіальна садиба, літературна експозиція і сад. Та через пошкодження зараз працює лише сад. Працівники музею всіма силами підтримують його благородний вигляд. Також колектив музею відремонтував незначні пошкодження будівлі. Утім, дороговартісні роботи потребують і фінансів, і рук професіоналів.

«Літературна експозиція менше постраждала, там буквально кілька вікон було розбито, але ми зняли експозицію фактично. Ну, не повністю, а частково зняли, предмети основного фонду. Ми їх сховали в фондосховище для надійнішого збереження. Плануємо десь восени трішечки її підкоригувати, тому що в нас були моменти, які на сьогодні вже потребують якихось уточнень, змін, доповнень. То десь до осені плануємо внести трошечки змін і відкритися. Там буде простіше. І, можливо, будемо організовувати тимчасові виставки, в нас є виставкова зала, в якій можна це робити, ну, якщо буде більш-менш спокійна обстановка. А меморіальну садибу наразі ніяк, поки не проведемо ремонтні роботи. Там наскрізні діри в стінах. Ви ж розумієте, що там ми не можемо розміщувати експонати в жодному разі, тому що дощ, волога потрапляє – експонати псуються. І тому поки що на меморіальну будівлю жодних планів до ремонтних робіт нема. А на ремонтні роботи планів зараз також нема, бо дефіцит коштів», — Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Та попри кількість робіт, які мають бути виконані, працівники музею готові приймати відвідувачів та радувати їх красою саду Коцюбинського в ці складні часи.

«Зараз ми працюємо з 9-ї до 16-ї, відвідувачів приймаємо без перерви на обід. Ціна для входу до саду суто символічна: 10 гривень – квиток дитячий і 20 – дорослий. Якщо хтось має бажання, може приходити», — Наталія Коцюбинська – заступник директора з наукової роботи Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button