Суспільство (відео)

Містичний підкуп, провокації та «сюрпризи» Кремля: виборчі пристрасті на Чернігівщині (Відео)

До президентських виборів залишилося менше п’яти тижнів, і що ближчий судний день, то запеклішими стають політичні розбірки. Виборчі штаби змагаються один проти одного. І частенько вдаються до брудних методів. Деякі учасники виборчих перегонів нарікають на роботу поліції. Правоохоронні органи Чернігівщини в жодному разі не повинні виконувати політичні замовлення, а повинні працювати за законом. Про це сьогодні говорили в облдержадміністрації на нараді з керівниками силових відомств.

«Наша першочергова мета під час проведення виборів – вжити всіх заходів, щоб забезпечити на території області вільне волевиявлення громадян, забезпечити законність і правопорядок, не допустити дестабілізації ситуації в області – як зовнішнього втручання, так і з боку Росії. Правоохоронці в жодному разі не повинні втручатися у виборчий процес, але мають миттєво реагувати на всі намагання порушити закон», — голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник.

Правоохоронці зазначають, що реагують на всі повідомлення про порушення виборчого законодавства. Нині таких повідомлень – 78. Чимало з них – від анонімів.

«Поліція реагує стовідсотково на всі повідомлення громадян без винятку. Серед цих повідомлень – 10 внесено до ЄРДР, порушено кримінальні провадження. Це підкуп виборців, порушення правил фінансування виборчої кампанії, перешкоджання здійсненню виборчого права», — заступник начальника ГУНП в області Дмитро Лось.

Попри постійні голослівні повідомлення про підкуп виборців, наразі конкретних доказів порушення і фактів немає, зазначають активісти.

«Жодного випадку, коли ми могли б узяти за руку людину, яка підкуповує, і привести, не сталося. Але на кожну заяву ми реагуємо і намагаємося максимально розібратися», — координатор мережі «Опора» в Чернігівській області Наталія Висіканець.

Окрім витівок від штабів-конкурентів, на Чернігівщині є реальна загроза від зовнішнього ворога. Спецслужби натякають, що виборчий процес у прикордонній із Росією області буде непростим.

«Три об’єкти на Чернігівщині були заплановані для здійснення провокації з метою дестабілізації обстановки. Вибори і підготовка будуть у складних умовах. Адже на Чернігівщині зберігається жовтий рівень терористичної загрози. СБУ насамперед спрямовує свої зусилля на запобігання терористичним проявам стосовно суб’єктів виборчого процесу, об’єктів, де будуть відбуватися вибори, й анонімних погроз», — перший заступник начальника управління СБУ в області Ігор Малюга.

Наостанок наради Олександр Мисник резюмував, що вибори на Чернігівщині мають пройти чесно, прозоро та без порушень законодавства. Тому спільне завдання всіх силових відомств, влади і громадськості – діяти за законом і співпрацювати між собою.

Журналіст Павло Солодовник

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button