Суспільство (відео)

Місто не зламати: Атрошенко — про готовність міста до повного блекауту (Відео)

Після чергового масового ракетного обстрілу по Україні, Чернігів пережив майже добу повного блекауту, на ранок 24 листопада зусиллями енергетиків електропостачання було відновлено. Тепло і водопостачання по місту також працює, утім, аби зменшити навантаження на енергосистему, садочки та школи до кінця тижня очно працювати не будуть.

«Станом на неділю ми в будь-який спосіб через телеграм-канали, через роботу педагогічних колективів, по садочках та середніх навчальних закладах повідомимо рішення. Відповідно до тієї ситуації, яку ми будемо мати станом на обід неділі і за прогнозами понеділка щодо живлення», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Тепер у Чернігові та області будуть діяти нові «посилені» графіки відключень.

«Усі ми чітко розуміємо, що росія вдається до ракетного терору саме населення, його росія вважає слабким ланцюгом у війні з Україною. Вона не може перемогти українські Збройні Сили й американську та європейську зброю. Відповідно, росія хоче зламати нас, українців, та чернігівців зокрема. Я переконаний у тому, що Чернігів та чернігівці, як і всі українці, не будуть слабкими. Тому сьогодні ми маємо електроенергію 3 на 6. Тобто 3 години є, потім 6 немає. Завтра ми можемо не мати цієї електричної енергії. Ми до цього готові і технічно, і морально, звісно, до певної межі температурного режиму», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Найскладніша ситуація в місті настане за відсутності електроенергії впродовж кількох діб і зовнішньої температури -7 та нижче.

«Зрозуміло, що за відсутності електричної енергії на більше як 100 теплопунктів і декількох десятків котелень ми не в змозі будемо забезпечити їх генераторними потужностями, наприклад, які за потужністю 100 мегават. Бо немає таких генераторів, які зможуть таку кількість теплоносія прокачати по системі. Відповідно, за відсутності електричної сталої енергії буде знижуватися температура в будинках. Прошу громадян підійти до цього з розумінням», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

За таких умов необхідно буде зливати систему опалення в будинках.

«Відповідно, будуть складні наслідки в напрямах критичної інфраструктури. Я не відкидаю того, що в таких умовах доведеться зливати внутрішньобудинкові мережі опалення. Можливо, не всі, але більшість, аби не було розмерзання. А якщо і далі не буде, то треба буде застосовувати надзвичайні міри. Це відключення води і її підвіз за допомогою водовозів. Це найгірший сценарій», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Навколишні територіальні громади – Киїнка, Новий Білоус, Новоселівка — будуть забезпечені питною водою за допомогою водовозів. Також будуть задіяні колонки, які працювали в лютому та березні 2022 року. Рух громадського транспорту за відсутності електропостачання буде обмежений, без тролейбусів. Натомість будуть працювати 83 автобуси.

«Ми забезпечимо альтернативними джерелами роботу відділення гемодіалізу, хоч би де вони знаходились, зокрема у лікарні №1. Поліклініки, відповідно, будуть працювати з 9:00 до 15:00. Решта міських лікарень працюватиме у звичайному режимі та надаватиме всі медичні послуги, крім планової госпіталізації», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Всі комунальні та екстрені служби також будуть працювати, адже досвід найскладнішої роботи вони вже отримали в лютому та березні цього року. Вистоїмо та Переможемо!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button