Суспільство (відео)

Музейні зустрічі: битва під Крутами та історичні паралелі з сучасністю (Відео)

Про бій під Крутами, про його визначальну роль і наслідки, а також про історичні паралелі говорили на черговій зустрічі в музеї ім. Тарновського. Важливість такого заходу доволі просто виділити, адже більшовики робили багато для того, аби українці про цей акт сміливості забули. Утім, відібрати та знищити історію їм не вдалося.

«Відколи більшовики прийшли до влади, вони доклали багато зусиль, щоб про цей бій не знали. Вони зруйнували Аскольдову могилу, в якій поховали юнаків. Вони створили нових героїв, аби ми забули, і їм вдалося це. Щоб радянські юнаки забули про цих героїв», — Віктор Негода – науковий співробітник чернігівського Військово-історичного музею.

Інформацію для музейного обговорення підготували Сергій Горобець і Віктор Негода. Розглядали бій під Крутами не як окрему битву, а разом з усіма тими подіями, що на той час відбувались і впливали на перебіг історії. Також виділили паралелі між подіями 1918-го і сьогоденням.

«Події біля аеропорту «Гостомель» – практично те саме, але зараз ми бачимо шлях до Перемоги. Тоді було дещо складніше, а зараз Україна незалежна, і ми маємо значно більше шансів для Перемоги», — Віктор Негода – науковий співробітник чернігівського Військово-історичного музею.

Сьогодні кожен українець прокладає яскраві паралелі між тим, що відбувалося на далеких історичних сторінках, і тією історією, яку українці пишуть сьогодні. Разом із тим важливо вміти аналізувати помилки минулого, аби не припускатися їх у майбутньому.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button