Суспільство (відео)

На Чернігівщині горять приватні будинки: чому жертв пожеж більшає (Відео)

Пенсіонерка з Чернігова Любов Миколаївна живе в приватному будинку. Каже, що пильно стежить за пожежною безпекою. Зокрема, не використовує подовжувачів, відключає електроприлади одразу після користування ними. Обігріває свою оселю котлом. Щороку жінка викликає майстра, аби той підготував котел до нового опалювального сезону.

«У нас імпортний котел, уже він вісім років у нас. Щороку перевіряємо. У нас свій майстер, приходить у вересні або у жовтні. От зробили мені профілактику котла, води, яка циркулює. Будинок страхуємо, за всім слідкуємо, щоб на старості років не залишитися без нічого», — Любов Миколаївна, чернігівка.

Надзвичайники кажуть, що в осінньо-зимовий період, коли настають холоди, зростає загроза виникнення пожеж у приватному житловому секторі. Нещодавно Україну сколихнули трагічні події, що сталися на Вінниччині та Хмельниччині. Пожежі забрали життя восьми дітей і двох дорослих. Цього року в Чернігівському районі та самому обласному центрі виникло понад дві тисячі пожеж. За останні пів року чотири людини загинули у вогні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пакулі сталася пожежа будівлі

«Основною причиною цих пожеж є порушення правил пожежної безпеки під час облаштування чи експлуатації опалювальних печей. Також однією з причин є використання несертифікованих або саморобних електричних нагрівальних приладів. Необережне поводження з вогнем», — Євген Сердюк, провідний інспектор Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

Аби запобігти таким порушенням, надзвичайники щотижня проводять профілактичні рейди серед населення.

«Ми в цих рейдах наголошуємо та звертаємо увагу громадян, щоб вони правильно використовували обігрівальні печі, чистили димарі від сажі. Звертаємо дуже велику увагу громадян, що коли діти залишаються самі вдома, то щоб вони знали, що не треба цими печами користуватися, забороняється користуватися сірниками. Тобто все, що може призвести до пожежі та негативних наслідків. Тому сьогодні ми запросили заступника директора Чернігівського міського соціального центру», — Євген Сердюк, провідний інспектор Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

Під особливим контролем соціальних служб перебувають неблагополучні родини та люди, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові сталася пожежа в дев’ятиповерхівці

«Щороку фахівці з соціальної роботи, спеціалісти нашого центру обов’язково, заходячи до квартир або будинків наших клієнтів, особливо тих, які перебувають у складних життєвих обставинах, дуже часто це не зовсім благополучні родини, завжди наголошують таким родинам, що необхідно насамперед думати про те, щоб діти були в безпеці», — Людмила Мазур, заступник директора Чернігівського міського центру соціальних служб.

Людмила Мазур каже, що зазвичай співробітники центру особисто перевіряють стан опалювальних приладів у помешканнях своїх клієнтів.

«Заходимо в кухню, заходимо в усі помешкання, щоб подивитися в яких умовах живе родина, чи є що їсти дітям, на чому сплять, чи чисто. Безумовно, й опалювальні прилади. Ми не спеціалісти. якщо батьки або ті, хто їх замінює, кажуть, що є проблеми з опалювальними приладами і це загрожує родині, то ми надаємо телефони відповідних служб, кол-центрів Чернігівської міської ради. І ці питання, вони теж соціальні, у нас на контролі», — Людмила Мазур, заступник директора Чернігівського міського центру соціальних служб.

Та часто соціальні служби викликають уже тоді, коли біда сталася. У цьому випадку вони надають психологічні послуги, безкоштовну речову допомогу, сприяють у відновленні документів тощо.

Журналіст –  Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button