Суспільство (відео)

На Чернігівщині селяни бунтують з приводу закриття ферми (Відео)

«Ну що, буде хутір спочатку, а потім села не буде», — Олександр Свистун, тракторист.

На Чернігівщині в селі Матіївка відбувається одна з класичних маленьких трагедій, традиційних уже для української сільської місцевості. Такий собі перший крок до зникнення з мапи України ще одного населеного пункту. Причиною є закриття єдиного місця для роботи – молочної ферми.

«Закривають ферму і мені ніде працювати. Мені два роки до пенсії залишилося. І де я буду робити?» — Світлана Яременко, доярка на фермі, що ліквідовується.

«Ну, а як жити будемо далі? Ні копійки на хліб не буде в нас», — Ольга Лівшук, доярка на фермі, що ліквідовується.

«Це засіб виживання. Бо людям більше діватися нікуди. Болить це. У мене чоловік – інвалід. – Тобто дохід тільки від ферми? – Так. Так», — Тамара Свистун, дружина працівника ферми, що ліквідовується.

«Якщо не буде ферми, то, по суті, не буде села. Людям просто ніде буде працювати», — Зоя Андріяко, доярка на фермі, що ліквідовується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни на Чернігівщині висловилися категорично проти продажу землі

«Робота потрібна. Дітей треба на ноги піднімати. А куди я поїду на заробітки? Це все треба кинути вдома», — Тетяна Кириченко, доярка на фермі, що ліквідовується.

Матіївка входить до Батуринської громади. Саме там, у Батурині, і мали відбутися збори за участі жителів села, керівництва громади та агропідприємства, власника ферми. Але останні на них не з’явилися.

«Я вчора з ним розмовляв, він не прийшов. Сказав, що його терміново до Києва викликали. Хоча вчора він мені обіцяв, що я буду», — Леонід Душа, голова Батуринської громади.

Матіївчани, присутні на зустрічі, критикували своїх роботодавців та говорили, що тепер уся молодь також виїде на заробітки. Залишаться самі пенсіонери.

«Нам обіцяли роботу. Тепер вони сказали, що молочна ферма для них не прибуткова. Їм потрібна тільки земля. А молочна ферма їм не потрібна, і ми залишаємося без роботи», — Ніна Янок, доярка на фермі, що ліквідовується.

«Ну, не буде де працювати людям. Кудись тікати треба. Всі виїжджатимуть. – І так уся молодь виїжджає з села», — Сергій Федюрко, тракторист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни Чернігівщини започаткували мандрівний фестиваль

За словами старости села та працівників ферми, керівництво агрокомпанії рішуче налаштоване ще до нового року закрити єдине місце для роботи в селі. Молодняк і тільних тварин уже вивезли. Залишились лише худоба на забій та молочне стадо в кількості приблизно 400 голів.

«Керівництво сільськогосподарського підприємства категорично налаштоване на те, щоб закрити ферму. Вони кажуть, що вона нерентабельна. Але в нас в окрузі є кілька ферм, які рентабельні, а в Матіївці чомусь нерентабельна. Навів цифри, що в них за цей рік два мільйони збитків», — В’ячеслав Побожий, староста Матіївського старостинского округу.

Керівництво громади наразі єдиною реальною компромісною можливістю вбачає продовження терміну закриття, а механізмом впливу на компанію – людські земельні паї, які обробляє цей сільгоспвиробник.

«Наше завдання на сьогодні одне, щоб вони залишили тварин хоча б до весни. Скот там є. Силос є. Корми є», — Леонід Душа, голова Батуринської громади.

Попри те, що аграрії на збори не з’явились, ЧЕline взяв коментар у них безпосередньо біля їхнього офісу. Отримали несподівану відповідь.

«Ноу коментарів. Ніяких коментарів не даємо. – Люди жаліються. – Та хай собі жаліються. – А ви хто? – Та яка різниця, хто я? Ви маєте стосунок до цієї компанії? – Маю. – Який? – Та яка різниця, який? Хто ви такі взагалі? Ніхто з вами розмовляти не буде. Я в цій компанії працюю і я не жаліюся», — Представник господарства ТОВ «Гетьманське».

Сьогодні на фермі працюють майже пів сотні селян, переважно молодь. Точніше вся молодь у селі. Від заробітних плат цих людей залежать їхні родини, діти. Завтра всі вони можуть залишитись ні з чим. І підуть у мандри світом, по копійку, щоб хоч якось прогодувати свої родини.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button