Суспільство

Селяни на Чернігівщині висловилися категорично проти продажу землі

Ринок землі активно пропагується новою владою в Україні. Закон, що відкриває і регулює його, вже підтриманий народними обранцями в першому читанні. Тому ЧЕline вирішив поцікавитись у сільських жителів області, як вони ставляться до майбутнього продажу земельних паїв.

Ріпкинський район, село Гучин. Тетяна Заровна, місцева жителька: «Не треба землю продавати. Що в нас залишилося в нашій державі, крім землі? Дадуть нам гроші, а що можна купити за ті гроші, які вони хочуть нам дати? Кажуть, півтори тисячі доларів за гектар. У мене особисто паю 4 гектари, ну, дадуть мені шість тисяч доларів. То що, я за ці кошти можу квартиру дитяті своєму купити? Не можу. А на 4 гектарах землі заведу 2 корівки і буде якийсь для мене прибуток».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земля – товар»: де будуть найдорожчі землі на Чернігівщині

Ічнянський район, в.о. старости Івангородської сільської ради, Олександр Лікаренко: «Переважно проти. Тому що не сформований земельний банк і так далі. Телевізор дивляться і проти. Оцінка землі низька. Але є такі, що й за продаж. Їх менше. Наприклад, ті, хто має багато паїв».

Новгород-Сіверський район, голова Биринської сільської ради, Надія Гуща: «Всяк кажуть. Хто як. Більше – щоб не продавали. Бояться, мабуть, люди, що продадуть, потім не їм трудитися на цій землі. У нас люди обробляють свою ділянку і кожен щось має. А де селянину гроші зараз взяти?».

Сновський район, село Кучинівка. Місцева жителька, Валентина Солодовник: «Загалом слабко розуміюся на цій темі. Всі говорять про той ринок землі, але подробиць ніхто не розповідає. Нема в людей довіри до влади. Тому й проти ринку землі. Люди бояться, що залишаться зі своїми інтересами та без землі. Простих селян можуть запросто обвести навколо пальця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграрії Чернігівщини протестують проти відкриття ринку землі

Прилуцький район. Село Білорічиця. Надія, місцева жителька: «Думаю, що не потрібно. Тому що можемо без нічого залишитись. Толку з тих грошей, що дадуть за продаж. Так кожен рік гроші за оренду або сам роби. Я, наприклад, робила б сама».

Куликівський район. Село Орлівка. Надія Куліченко, місцева жителька: «Категорично проти. У наших людей, сільських, немає грошей. А ті люди, які зараз беруть землю в оренду і, можливо, купуватимуть, їм не треба, щоб наша земля була в порядку. Використовують хімію, яка в нас заборонена, тваринництво не розвивається. Поки не буде нашого земельного банку, хай буде все у державній власності. Зараз не час, коли можна продавати цю землю. У селі всі так думають. Досить із нас холдингів по 600 тисяч гектарів землі. Ми знаємо, де вони живуть. У Бельгіях і Британіях. Їх не потрібні наші люди, не хочеться зберегти родючість нашої землі. Вони тільки нам витоптують дороги. А так ніхто нічого».

Результати невеликого опитування виявилися доволі односторонніми. Безумовно, багато охочих продати може бути і серед тих хто виїхав із сільської місцевості, і серед тих, хто успадкував землю, але в селі ніколи не проживав. Проте така досить різка й однозначна  позиція саме тих, хто безпосередньо сам обробляє землю, мусить спонукати владу задуматись щонайменше над тим, що перед продажем земель треба провести для українців хоча б пояснювальну інформаційну кампанію.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button