Суспільство (відео)

На Чернігівщині є сільська амбулаторія, в черзі до якої стоять навіть міські жителі (Відео)

Пенсіонерка Людмила Варчак із села Курінь Бахмацького району не боїться хворіти. Вона впевнена, що вдома, в сільській амбулаторії її пролікують краще, аніж у районній лікарні.

«У нас дуже там хороший персонал, дуже хороші дівчатка, лікують нас, вони в будь-яку хвилину прийдуть, допоможуть, приїдуть», — розповідає Людмила Варчак – жителька села Курінь (Бахмацький район).

Село Курінь із кількома хуторами – одне з найбільших на Чернігівщині. Населення – майже 4 тисячі людей. Тут добре розвинена соціальна сфера: дві школи, два будинки культури, дитячий садок, поштове відділення і майже 20 магазинів. Та окрасою вважають сільську лікарську амбулаторію. По консультації місцевих лікарів сюди їдуть навіть із Бахмача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кіптях завершується реконструкція лікарської амбулаторії

«У нас створено всі умови, щоб люди отримали вчасну та якісну меддопомогу первинного рівня, тому в нас проблеми з цим немає. Я розумію, що в сільській місцевості проблема, бо людей меншає, забезпеченість матеріальна слабка. Нас, Бог милував, ця проблема наразі не стосується», — відзначає Леонід Вдовенко – куріньський сільський голова.

Будівлю сільської амбулаторії поступово ремонтують. Допомагають спонсори і меценати. Поступово роблять ремонти в кабінетах, замінили всі вікна, оновлюють медичну апаратуру.

«Наша лабораторія забезпечена сучасним обладнанням. Є біокулярний мікроскоп, є центрифуга, є біохімічний аналізатор крові. Ми можемо робити аналізи загальні, біохімічні деякі, плануємо більше біохімічних аналізів у майбутньому робити», — розповідає Світлана Шатан – завідувач Куріньської амбулаторії загальної практики.

Умови для пацієнтів створюють теж комфортні. Якщо хворий не може пересуватися, на виклики до нього їздить медпрацівник. В амбулаторії є власний автомобіль. Ті, кому неважко дістатися лікувального закладу, процедури приймають на денному стаціонарі. Він розрахований на 10 ліжок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд обіцяє сільським амбулаторіям швидкісний інтернет

«Пацієнти прокрапалися, отримали лікування, вільні, потім наступні приходять. Протягом дня в нас отримують лікування інколи до 15 пацієнтів», — відзначає Світлана Шатан – завідувач Куріньської амбулаторії загальної практики.

Два сімейні лікарі, стоматолог, лаборант і медичні сестри – Куріньська лікарська амбулаторія повністю укомплектована кадрами. Вільних вакансій тут немає. До речі, тутешній сімейний лікар Світлана Шатан – одна з перших на Чернігівщині набрала необхідну кількість пацієнтів.

«Досить активно йшла в нас кампанія, в мене особисто зареєструвалися 1848 осіб, уже норму набрала. Друга лікар у нас набрала 700 осіб, але ще не все населення нашого села зареєструвалося», — говорить Світлана Шатан – завідувач Куріньської амбулаторії загальної практики.

Куріньська амбулаторія відправила пакет документів до Національної служби здоров’я. Звідти чекають не лише потрібних підписів, а й грошей, які ходитимуть за пацієнтами.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button