Суспільство (відео)

На Чернігівщині жінки дедалі частіше опановують «чоловічі» професії (Відео)

Гендерні питання були та досі залишаються актуальними. Проте через війну перед чернігівцями й українцями загалом постає щоразу більше викликів. Наразі відбувається розвінчання питання так званих стереотипних чоловічих і жіночих професій. У Чернігові ми дедалі частіше можемо побачити жінок за кермом тролейбусів, жінок у військовій формі, які на рівні з чоловіками захищають державу, та жінок-охоронців.

«На сьогодні жінки починають заходити на ринок праці, де типово раніше були чоловіки. І це не пов’язано з їхньою неможливістю бути в цих професіях. Бо вважалося, що є якісь «чоловічі», а є якісь «жіночі» професії. На сьогодні, на жаль, ми маємо таку ситуацію, коли насправді великі сфери, від яких залежить життєдіяльність і на рівні громади, і на рівні держави загалом, залишаються без робочих рук. І жінки не можуть почати завтра, наприклад, кермувати великими автобусами, бо вони, наприклад, не мають освіти та водійського посвідчення з певної категорії, що дозволяла б цим скористатися.«,- Юлія Малько, експертка з гендерно орієнтованого управління та бюджетування

На Чернігівщині сьогодні налічується приблизно п’ять тисяч офіційних безробітних. Серед них 77,5% жінок. Юлія Малько зазначає, що проблема на ринку праці зараз пов’язана з гендерними стереотипами вибору професій. Оскільки цей вибір зазвичай нав’язується ще з дитинства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові п’яна водійка вчинила ДТП, а потім разом із пасажирами пішла в невідомому напрямку

«Ми чомусь сприймаємо ці «жіночі» й «чоловічі» професії, тож на сьогодні ми маємо результат цього розподілу. Жінки змушені зараз терміново перекваліфіковуватися, бо їхні освіта і досвід не дають їм можливості бути залученим максимально на ринку праці.«,- Юлія Малько, експертка з гендерно орієнтованого управління та бюджетування

Як зазначає Юлія Малько, стереотип вибору професії, стереотип оплати праці призводить до збільшення кількості потенційних отримувачок соціальних послуг. Тому варто звертати увагу не лише на відновлення інфраструктури, а й на потреби безпосередньо українців.

«Жінки пенсійного віку отримують у середньому на 30% меншу пенсію. Вони частіше залишаються самі. Бо чоловіки живуть менше. В середньому, це було до повномасштабного вторгнення, орієнтовно 10 років різниця. Зараз, за експертними оцінками, різниця становить уже майже 13 років. Інфраструктура – це дуже важливо, але треба йти на запит потреб жінок і чоловіків. І кошти мають вкладатися не просто в будівлі та стіни, а в те, щоб там з’являлися ті послуги, які на сьогодні є доцільними.«,- Юлія Малько, експертка з гендерно орієнтованого управління та бюджетування.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button