Суспільство (відео)

На Голубих озерах в Олешні пахло корупцією (Відео)

«Корупціонери, особливо Чернігівської області, начувайтеся. Скоро ваші імена і ваші злочинні справи стануть відомі, і озвучать їх журналісти, які беруть участь в Антикорупційній школі».

Їм пощастило отримати шанс на навчання в Антикорупційній школі. Із майже сотні претендентів організатори тренінгу відібрали 24-х учасників з усіх куточків області. Це представники громадських організацій, а також журналісти провідних чернігівських ЗМІ. Триденний треніг проходив в еко-комплексі «Голубі озера» в селі Олешня.

«Зараз кожен журналіст, хоч би де він був, хоч би у якому виданні працював, хоч би яка в нього була спеціалізація, має переключити свою увагу на бюджетні витрати, громадяни мають контролювати, куди йдуть їхні податки. Податки, які витрачаються непрозоро – це і є основа корупції», — розповідає представник Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський.

Про корупцію в Україні нині не говорять лише ледачі. Відсоток фактів розкрадань бюджетних коштів дуже великий. Експерти Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» кажуть, що не пасуть задніх у ганебному рейтингу і чиновники Чернігівщини, які ховають свої корупційні справи за купами підставних фірм і стосами документів. Журналістів вважають сміливцями, адже саме їм доведеться ловити на брехні тих, хто збагачується на податках простих трудівників.

«Перша і головна мета – це навчання. Ми тут для того, щоб навчитися робити якісні журналістські розслідування», — наголошує журналіст інтернет-порталу «ЧЕline» Альона Макаренко.

 «Щоб бути в тренді цікавих журналістських розслідувань, я хочу знати інструментарій сучасний, яким має володіти кожен журналіст, щоб ми давали людям той продукт, який змінював би наше суспільство», — відмічає директор ТРК «Svoboda.FM» Олег Головатенко.

В Антикорупційній школі з учасниками працювали експерти Центру політичних студій та аналітики «Ейдос», Чернігівського центру прав людини, обласного відділення Національної спілки журналістів України. Учасники отримали цілий список інструментів, як вести журналістські розслідування, як шукати факти корупції в тендерній документації, як аналізувати чиновницькі декларації, як розплутувати клубки родинних зв’язків у схемах розкраданні коштів.

«Ці інструменти – це як молоток, ним можна ефективно працювати, а можна не дуже. Наше завдання як громадської організації – навчити журналістів ефективно використовувати ц інструменти», — повідомляє експерт центру «Ейдос» Володимир Тарнай.

«Це було дуже цікаво, там були дуже цікаві тренери, цікаві експерти, цікаві заняття. І я думаю, що за весь час навчання ми змогли знайти певну спільну мову, показати нашим журналістам та активістам, де є уразливі місця, як можна їх знешкоджувати», — відмічає керівник Чернігівського центру прав людини Олександр Підгорний.

Отримавши знання, звільняти Чернігівщину від корупції журналісти розпочнуть уже найближчим часом. На тренінгу медіакілери домовилися об’єднатися і працювати спільно.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button