Суспільство (відео)

«Нас привів сюди сором»: чернігівці вимагають від влади виділити 1/3 надходжень до бюджету міста на ЗСУ (Відео)

«1 млрд на ЗСУ» – із таким гаслом зібралися чернігівці під будівлею міської ради. На таку акцію вони збираються щотижня, починаючи з жовтня минулого року. Чернігівці вимагають, щоб їх почули й 1/3 надходжень бюджету міста спрямували на потреби Збройних Сил України.

«Мій син уже два роки на війні. За ці два роки він був удома тільки 5 днів, його відпустили, і це ще з дорогою. Тому я розумію, як сьогодні важко нашим військовим. Чомусь у теплих кабінетах дуже зручно, дуже зручно нічого не чути і не бачити. У мене таке враження, що депутати просто нас не чують», — Жимолостнова Світлана, чернігівка.

Рушійною силою для цієї акції стало те, що в 2023 році місто Чернігів опинилося наприкінці рейтингу за обсягом фінансової допомоги ЗСУ. Тоді, за підрахунками аналітиків, на підтримку захисників було спрямовано всього 48 млн грн, або 1,5% міського бюджету.

«Нас сьогодні сюди привів сором. Тому що місто Чернігів займає одне з найостанніших місць у рейтингу в списку серед усіх міст і областей України. Зараз у країні триває війна, і якщо ми не будемо допомагати нашій армії, тоді всі інші наші видатки бюджету втратять сенс», — Іван Усов, чернігівський студент

«Наше завдання – не щоб максимально виділили гроші, а щоб їх проконтролювати, щоб кожен воїн, який зараз на передовій, який з Чернігова, відчув ці гроші», — Олександр Маркін, чернігівський волонтер

«1/3 надходжень до бюджету має бути спрямована у такий умовний фонд міста – окремий рахунок, із якого гроші йтимуть конкретно на Збройні Сили України. Ми вимагаємо абсолютно нормальні речі. І всі розрахунки показують, що 1 млрд навіть наша громада може знайти на ЗСУ. І це треба зробити та вимагати. Ми маємо сьогодні працювати просто на Перемогу – це наше завдання в тилу. Я іншого просто не бачу», — Тетяна Опришко, чернігівка.

Поки люди під міською радою вимагають від влади спрямувати кошти на ЗСУ, а не витрачати їх на озеленення, ремонтні роботи, в міській раді відбувається щотижнева нарада. Стало відомо, що вже 8 лютого відбудеться сесія Чернігівської міської ради. Зокрема, на розгляд сесії виноситься програма «Оборона. Повага. Підтримка». У своєму телеграм-каналі в.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначає, що вона передбачає соціальну допомогу військовим і їхнім родинам, військовим частинам, на заходи щодо вшанування пам’яті. На це планують виділити 1 млрд 586 млн грн. Утім, про що конкретно йдеться в цій програмі, ми розкажемо вам пізніше.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button