Суспільство (відео)

«Наша довга доба ще триває»: у Чернігові презентували документальний фільм (Відео)

«Після закінчення цього фільму хотілось просто мовчати. Весь фільм це були і сльози, й усмішка, спогади… Спогади тих днів, які ми провели в облозі», — чернігівка Ольга Молчаненко.

У Чернігові презентували документальний проєкт «Довга доба» Алана Бадоєва. Цей фільм – хроніка життя та спротиву українців під час повномасштабного вторгнення. Унікальність його в тому, що до його створення безпосередньо долучилися українці.

«Жодного кадру не було створено художніми засобами. Понад 200 годин матеріалу, знятих на мобільний телефон, надсилали українці з усіх куточків нашої країни. Це та така гола правда, яку мають побачити всі: і українці, і весь світ». — кінокомпозитор стрічки «Довга доба» Євген Філатов.

«Ми всі розуміємо, що цей фільм може бути багатосерійним і може бути наповнений новими історіями, не менш трагічними.

Алан Бадоєв у всіх своїх інтерв’ю говорить, що йому дійсно належить ідея створити подібний фільм, проте автором цього фільму є український народ», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

Євген Філатов – один із тих, хто працював у команді створення кінострічки. Він є автором саундтреку до фільму. Робота над музикою відбувалась у Чернігові й тривала два з половиною місяці.

«Для мене як для композитора це був найважчий проєкт, тому що важко дивитися на цю правду.

Спершу було важко взагалі зрозуміти, яка тут має бути музика, тому що це 100% документалістика. Це записи військових, записи звичайних людей. Було ухвалене рішення брати звуки, які ми чуємо в цих відео, і з них створювати такий цілий оркестр сирен, наприклад, або якісь ударні з вибухів», — кінокомпозитор стрічки «Довга доба» Євген Філатов.

«Зруйновані будинки, зруйновані долі – це все було передане в цій музиці», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

До фільму ввійшли історії людей, яким вдалося вижити, проте є й історії тих, для кого зняті відео стали останніми. У фільмі є й історія чернігівців.

«Хочеться, щоб після перегляду люди ще раз відчули, як воно почалося, відчули, яка єдність була всередині нашої країни, і тримали цю єдність до Перемоги», — кінокомпозитор стрічки «Довга доба» Євген Філатов.

«Коли я вперше дивилася цей фільм, у мене була велика гордість за людей, за нас із вами, за українців, які ж ми все-таки є», — «Єдиний мистецький простір» Оксана Тунік-Фриз.

«Це важко, але такі матеріали, такі стрічки потрібні для того, щоб ми пам’ятали нашу історію й особливо перші кризові місяці, дні. Ще раз повторюся, що важливо донести до іноземного глядача, до наших партнерів.

Наскільки ми прагнемо нашої Перемоги кінокомпозитор стрічки «Довга доба» Євген Філатов.

Діти, які були змушені жити в підвалах, старенькі люди, які, залишившись без житла, відмовлялися їхати до іншого міста, військові, які захищали та захищають нашу країну, дружини, які не дочекалися відповіді коханих. Маріуполь, Херсон, Харків, Іванків, Чернігів та інші нескорені міста й села зі своїми історіями та трагедіями – в цій кінострічці. У ній пам’ять. Цей фільм не залишить байдужим жодного глядача.

«Я шокована цією стрічкою, тому що стрічка надихає жити, в мене також була така ревізія моїх почуттів, емоцій, пов’язаних із вторгненням», — чернігівка Тетяна Біла.

«Коли це все закінчилося у квітні, настала раптом тиша. Ми не вірили. Просто лякалися цієї тиші. Не вірили, що щось змінилося. Цей фільм не просто повернув спогади, а він все-таки, мені здається, змусить нас усіх ще раз зрозуміти, що ми єдині, що ми єдиний народ», — чернігівка Ольга Молчаненко.

Телевізійна прем’єра фільму відбудеться в другу річницю початку повномасштабного вторгнення.

«Наша довга доба ще триває», — кінокомпозитор стрічки «Довга доба» Євген Філатов.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button