Суспільство (відео)

Незвичний для Чернігова перфоманс відбувся в пам’ять про маестро Любомира Боднарука

Незвичний і видовищний перфоманс влаштували в Чернігові. Його організували Єдиний мистецький простір Чернігівщини та Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм у пам’ять про Любомира Боднарука, відомого хормейстера, музиканта і педагога, заслуженого діяча мистецтв України, якого згадують на Чернігівщині цими днями. Між тим, це не було поминання, а світле духовне свято.

«Усе відбувалося напередодні дня народження маестро, що припадає на 1 червня. Відповідно, 31 травня зібралися учні, багато випускників Любомира Мирославовича різних років, його колеги та поціновувачі таланту Любомира Боднарука і люди дотичні до культури», – в коментаторі для ЧЕЛАЙН зазначила Оксана Тунік-Фриз, керівник Єдиного мистецького простору Чернігівщини. 

Під час перфомансу хор імені Дмитра Бортнянського, який, власне, і створив у 1996 році Любомир Боднарук, виконав один із улюблених творів маестро My lord, What a Morning.

«Також ми освітили філармонію певними кольорами, що були в гамі улюблених кольорів  маестро. Я як учениця Боднарука знаю його вподобання. Було багато свічок, і примітно, що люди приходили не просто з лампадками, а з красивими свічками.

Також була інсталяція зі свічками на розі філармонійного центру. Під час виконання музичного твору на будівлі філармонії відображалася фотографія – статична проєкція Любомира Мирославовича. А коли виконували твір, на кульмінації все згасало довкола і диригент починав диригувати. У цьому полягала ідея, що на одну хвилину маестро ніби повернувся в стіни Філармонійного центру, в якому пропрацював багато років і ніби повернувся до нас. Це мало такий вигляд, наче він диригував, хор співав, а люди довкола стояли зі свічками та слухали. Було дуже гарно, навіть відчувалося певне піднесення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невеликий дощ, грози та спека: прогноз погоди на Чернігівщині від синоптиків

Перфоманс організували нестандартно для Чернігова: не було жодних промов, виступів керівництва, хоча воно також було присутнє. Все відбулося виключно в межах виконання, дуже по-європейськи, ніби десь за кордоном перебуваєш», – розповіла Оксана Тунік-Фриз.

Задум вдався якнайкраще. Також примітно, що захід не був анонсованим, організатори планували провести його для невеликого кола осіб, але сарафанне радіо спрацювало і прийшло багато людей. До того ж, захід зацікавив навіть перехожих. Тож організатори мають намір продовжувати подібні перфоманси в різних куточках Чернігова.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button