Суспільство (відео)

Нові платіжки за воду: в Чернігові впроваджують нову методику розрахунку (Відео)

У жовтні частина споживачів води Чернігова отримає нові платіжки за воду. Лякатися не варто. Йдеться не про збільшення тарифів, а про нову методику розподілу плати між споживачами. В обласному центрі поступово починають впроваджувати комерційний облік споживачів.

«Що таке комерційний облік? Це облік усієї води, що заходить у будинок. Тут стоїть сучасний лічильник, який обліковує всю воду, що заходить у цей будинок. Потім ця вода подається на поверхи та заходить у квартиру», — начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Загалом це не ноу-хау, адже такий закон був затверджений уже давно. Утім, із початком війни перехід довелося відкласти.

«Це закон не новий, він був ще з 2019 року запроваджений. Методика розподілу затверджена Постановою Кабінету Міністрів і, відповідно до неї, відбувається розподіл. У цьому будинку все за лічильниками + полив, який є + юридичні особи. Усе це сумується і має збігатися з оцим лічильником, який стоїть у підвальному приміщенні», — начальник служби водопровідних мереж КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Обчислення відбувається за рахунок загальнобудинкових лічильників, що підраховують весь об’єм води, що надходить до будинку. Всього їх встановлюють два, кожен із них має власний функціонал. Один забезпечує розрахунок об’ємів для жителів будинку, інший – для юридичних осіб. За їхніми показниками розраховується плата.

«Враховуються під час розрахунку показники юридичних осіб, враховуються загальнобудинкові витрати й аварійні ситуації. Це все враховується загальнобудинковими приладами обліку», — начальник центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» Оксана Омельяненко.

Якщо раніше більшість містян не встановлювала лічильники для води, адже вигідніше було сплатити встановлену Чернігівською міською радою суму, то тепер невигідно не мати особистого лічильника. Адже в такому разі ви будете сплачувати нерозподілений залишок по будинку, а отже, на ваші плечі ляжуть всі витоки, аварійні ситуації.

«Перш за все, тепер до уваги ми беремо прилади комерційного обліку, що встановлювалися в багатоквартирних будинках. Ми фіксуємо показники на початку та в кінці, і різницю розподіляємо між мешканцями будинку. Мешканці, які мають прилади обліку, будуть сплачувати за показниками своїх лічильників, решта сплачуватиме за всю нерозподілену решту об’єму води», — начальник центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» Оксана Омельяненко.

Станом на сьогодні 27 будинків Чернігова переведені на комерційний облік. Утім, із часом їх щоразу більшатиме, адже остаточна мета – перевести на такий тип розрахунку всі будинки Чернігова.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button