Суспільство (відео)

Омріяна гаряча вода та тепло: мешканці чернігівської багатоповерхівки з острахом чекають зими (Відео)

Одна із перших ракет, якими рашисти обстрілювали Чернігів, прилетіла в самісінький центр міста, одразу були пошкоджені приміщення дитячої стоматологічної лікарні, бібліотеки та житлові будинки. Багатоповерхівка по вулиці Коцюбинського зазнала значних руйнувань, бо височіє за декілька метрів від епіцентру влучання, окрім того, ракета поцілила просто в теплову мережу. В результаті вибуху відсутнє опалення, вибиті вікна, пошкоджений фасад, дах, міжквартирні стіни. Майже все майно в оселях також знищене.

«Ми разом із мешканцями нашого будинку вирішили не чекати допомоги від влади, зібрали кошти та своїми силами відновили дах, відновили зовнішні стіни, фасад. Зараз більшість мешканців займається відновленням власних квартир», — мешканець будинку Сергій Бураковський.

Але до холодів залишається дедалі менше часу, треба відновлювати опалення, тож це питання є найголовнішим.

«Ми розуміємо, що не всі мешканці до зими встигнуть повернутися у свої помешкання, зробити ремонти, замінити батареї, які порозривало. Також не проводили ще роботи з трубами опалення, які проходили через дах, вони також розбиті. Якщо хтось з однієї квартири не вставить вікна, то говорити про підключення централізованого опалення буде неможливо. Тому зараз ми просимо місцеву владу, щоб вона надала нам дозвіл, аби відключити будинок від централізованого опалення», -», — мешканець будинку Сергій Бураковський.

Для цього всі мешканці зібралися та провели загальні збори, зібрали підписи. Власники, які перебувають за кордоном, зв’язалися в режимі онлайн і також висловили згоду.

«У нас у наявності всі протоколи щодо вимог Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №169 від 26.07.2019. Тобто ми підготували всі документи, зазначені в цьому наказі, та звернулися до Чернігівської міської ради. Нам надійшла відповідь, що станом на дату звернення 11.07.2022 року комісію в міській раді з цього питання не створено», — мешканка будинку Надія Лукашова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затоплені будинки і дороги: коли велика вода на Чернігівщині піде на спад

У Чернігівській міській раді кажуть, що про проблеми цього будинку знають, а процес створення профільної комісії наразі триває.

«Раніше комісія не була створена, тому що не було відповідних звернень до нас. Зараз вона буде створена та надалі вже вона визначить, чи є технічні можливості, щоб надати дозвіл, аби люди змогли зробити автономне опалення», — заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Атрощенко.

Тож ми не ставимо крапку в цьому питанні, будемо і надалі відстежувати ситуацію. Зараз люди сподіваються, аби комісію встигли створити найближчим часом, а опалювальний сезон для будинку вже-таки розпочався вчасно.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button