Суспільство (відео)

Передвеликодні клопоти: жителі Менщини розповіли, як готуються до свята (Відео)

Великдень є одним із найбільших православних свят. Саме цей день знаменує собою Воскресіння Христа. У всіх храмах Чернігівщини проходять богослужіння, а люди йдуть до церкви та несуть великодні смаколики. Не є винятком і Менщина. Священики кажуть, що жителі районного центру активно ходять до церкви навіть у звичайні дні. А на Великдень тут яблуку ніде впасти. Рано приходити на службу не лінуються навіть діти.

«Встають о 3-й годині ранку та приходять до храму. У нас аж туди, до обеліску, народу. Оце весь двір заповнений народом. І у Великодню ніч ми озвучуємо богослужіння в мікрофони, щоб усі люди чули службу на вулиці. Починають із 12-ї години ночі приходити. І о 3-й, о пів на 4-ту вже всі тут, біля церкви. І ми один раз святимо кругом. І люди йдуть додому та розговляються, їдять паску», — настоятель Свято-Троїцької церкви, м. Мена Митрофорний Протоієрей Василь Томишин.

Жителі Мени активно готуються до Великодня. Дехто вже скупив необхідні продукти та розпланував святковий день.

— До церкви, мо, підемо, але в нас дитина, тому будемо вдома, в колі сімї.

— Тепер уже діти розїхалися, вдвох із чоловіком зосталися, то вдвох і будемо. Сестра, мо, ще підійде. Паску будемо пекти. Ковбаса, мясо, ну таке.

— Святили паску, йшли додому, після чого збиралися всією сім’єю.

— Святкувати, звісно, своєю родиною. Із внуками, з донькою, з усією сім’єю. Усе придбали, м’ясо придбали, все буде класно. Підемо до церкви, потім приходимо розговляємося. Усі хто в хаті.

— Великдень будемо святкувати, до церкви підемо, посвятимо паску, будемо розговлятися. Великдень – це найбільше свято.

Не пасуть задніх і жителі Березного. Тут люди поспішають на службу вже о 7-й вечора у передвеликодній день. Святкують переважно з родиною. Кажуть, що це гарна нагода зустрітися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розповіли про погоду на Великдень

 — До церкви підемо, посвятимо. А тоді діти приходять, усі разом і відсвяткуємо. Діти в мене з міста приїжджають. Одна тут, дві дочки в місті. Приходять до мене, тоді вже всі ми розговляємося.

— Як завжди, паски печемо, яйця фарбуємо, готуємося. Їздимо до батьків, до нас родичі приїжджають.

— Підемо посвятимо пасочку неодмінно до церкви. На всеношну не підемо, зранку підемо.

— По можливості на всеношну, а потім святити пасочку. А після цього додому снідати, буду с сім’єю. Поїду до Чернігова, там у мене внучка, донька.

— До церкви я не ходжу. Як я до церкви буду ходити? От якби я був вашого віку, то так, а так… Мене так виховали. Я вірю, звісно, в природу, вірую. Природа, так.

— У селі люди виснажуються за тиждень до Великодня. А потім попадають і їм уже нічого не треба, тільки відпочивати.

— Відпочиваємо, на природу виїжджаємо, можливо, паску будемо пекти.

— Паска, яйця, сіль, хліб покладу, хрін. Що є.

— Он із хлопцями підемо до церкви.

Священики розповідають, що цього дня в церкві обов’язково треба святити яйця та паску. Можна також взяти із собою сир, масло, м’ясні вироби, адже піст уже закінчився. Але категорично не можна приносити до церкви алкоголь. Уже вдома перед сніданком треба заспівати молитву «Христос Воскрес». Після чого слід скуштувати по шматку освяченої паски та розговітися. Увесь день в оселі має панувати радісний настрій.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button