Суспільство (відео)

Мільйони на музеалій і спонсорування Асоціації міст: у муніципалітеті розподіляли бюджетні кошти (Відео)

Мешканці будинку, що по Коцюбинського, 84 продовжують боротися за свою прибудинкову територію. Адже під їхніми вікнами хочуть звести багатоповерхівку. Саме тому вони прийшли на десяту сесію Чернігівської міської ради, скликану 26 серпня.

«Справа в тому, що земельна комісія та решта комісій проігнорували повністю всі наші звернення, і питання «Чернігівбудінвесту» винесено на сесію. Тому ми звертаємося, щоб попросити вас зняти це питання. Ніхто не чує, що це незаконно. Наразі це питання знаходиться в суді»,- Оксана Закревська, представниця ОСББ «Комфортний будинок» Коцюбинського, 84А.

«Те, що ви просите почекати рішення суду, великих заперечень не викликає. Давайте так зробимо»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Під час сесії Олександр Луценко вніс пропозицію зняти з розгляду один із пунктів – рішення міської ради про місцеві податки, оскільки він, на думку депутата, недопрацьований. Цей пункт позбавляє землекористувачів права захищати свої інтереси в судовому порядку у разі, якщо на них складено Акт нарахування збитків.

«Уявімо ситуацію: сформовано акт, затверджено виконкомом. Міська рада не звертається по стягнення, він просто лежить. Згідно з цим пунктом, акт існує і це дає право нараховувати 12% ставки земельного податку. Сторона оскаржити цей акт не може. Але ми знаємо, що акти не завжди складають коректно»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР (ПП «Наш Край»).

«Підприємці не будуть захищені, в ручному режимі, без методики будуть визначатися в теорії якісь збитки, і незалежно від суми цих збитків до людини автоматично може бути застосовано 12%. Це не є підтримка місцевого бізнесу»,- Віктор Бистров, депутат ЧМР (ПП «Наш Край»).

Однак цю правку більшість не підтримала.

Неабиякі дискусії тривали навколо питання, що стосувалося розвитку туризму та промоції міста у 2022–2026 роках.

«На відміну від традиційного музею, музеалій будуватиметься не на музейній колекції, а тут феномен міста. Але в заходах із реалізації програми більше ніж 55 мільйонів передбачено на створення експозиції музею міста Чернігова. Вона суперечить сама собі»,- Віталій Голець, депутат ЧМР (ПП «ОПЗЖ»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дев’ять чернігівців, що загинули у зоні АТО, отримали звання “Захисник України – Герой Чернігова”

«Можна було б розробити таргетовану рекламу та рекламувати Чернігів, наприклад, на території Києва. Також можна було б розробити мобільний додаток. Він був би зручний для туристів. Там була б інформація про парковки, стоянки, музеї»,- Марина Рейко, депутат ЧМР («ЄС»).

«Все вже є у програмі, про яку йдеться. Там є промоція і ролики, це все закладено. І мобільний додаток. Цю програму розробляли ми разом із туристичною радою»,- Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

«Більшість нагальних потреб у цій програмі врахована. Тому є пропозиція підтримати та доопрацювати на наступних сесіях»,- Андрій Дериземля, депутат ЧМР («Рідний дім»).

У результаті програму підтримали 26 депутатів. Однак на наступну сесію частина обранців має підготувати додаткові правки до цієї програми. Також депутати підтримали програму зміцнення міжнародних зв’язків, що розрахована на 2022–2026 роки. Заходи, що проводитимуться в її межах, коштуватимуть 3 млн 881 тисячу гривень. Зокрема це і заходи, які Чернігів проводитиме за кордоном. Цю програму депутати також підтримали.

Одним із питань, що стосувалися змін до міського бюджету, стало виділення коштів на Асоціацію міст, очільником якої є Віталій Кличко.

«У своєму листі на Чернігів Кличко зазначив, що Київ додатково виділив на Асоціацію кошти – до 10 млн грн. Він пропонує це зробити і Чернігову. Чернігів долучився до цієї ініціативи і виділив 200 тисяч гривень додатково на Асоціацію міст України. Коли ми кажемо, що там медики потребують захисту, чи вчителі, чи інше, то коштів у бюджеті обмаль. На Асоціацію міст кошти знайшлися»,- Віктор Бистров, депутат ЧМР (ПП «Наш Край»).

Окрім цього, на сесії було розглянуто питання, що стосувалися озеленення та житлово-комунального господарства.

«Стосовно програм, то наша фракція не голосувала за внесення змін стосовно програми ЖКГ. На наш погляд, там залишаються питання нераціонального розподілу коштів громади. Ми розуміємо, що Чернігів повинен розвиватися якось гармонійно, але забувати про віддалені від центру райони не дуже чесно»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР (ПП «Наш Край»).

До того ж під час сесії дев´ятьом містянам присвоїли звання «Захисник України – Герой Чернігова». Майору Олександру Василенку вручили Орден «За мужність і відвагу». А вчитель Ольга Петренко отримала «Почесну грамоту Чернігівської міської ради та виконавчого комітету».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button