Суспільство (відео)

Переживає другу війну: Остерський краєзнавчий музей – один із найстаріших на Чернігівщині (Відео)

Один із найстаріших краєзнавчих музеїв нашої області розташований в Острі та розмістився у двоповерховій історичній садибі, яку побудував генерал-лейтенант Володимир Солонина 1898 року. Спершу він проживав у цьому маєтку, але перед своєю смертю заповів, аби його володіння перейшли до міста, а в будинку облаштували культурно-освітню установу. Тож із травня 1919 року і по нинішній час тут знаходиться експозиція зібраних матеріалів і предметів із минулого, природи та культури міста і краю, про визначних персоналій, пов’язаних з Остерщиною. До колекції також увійшли деякі предмети колишнього власника.

«Стародавній час, трипільська культура, козаччина, довоєнний час і повоєнний – тобто події Другої світової війни. Раніше до повномасштабного російського вторгнення в нас було багато відвідувачів, цього року, звісно, менше, але приїжджають, от влітку особливо», — Андрій Мисливець, директор Остерського краєзнавчого музею.

Директор музею Андрій Мисливець розповідає, що за час існування заклад пережив досить багато. У часи нацистської окупації тут був штаб німецької армії, тому будівлі вдалося повністю вціліти, однак музейні фонди були частково розграбовані. Втім, до нашого часу тут збереглися кахляні груби та камін роботи місцевого майстра Михайла Бобруйка. Загалом колекція музею налічує понад 16 000 експонатів. Тож не дивно, що таким зібранням цікавилися і закордонні делегації.

«Багато було закордонних делегацій, їм подобається наше місто та наш музей. Загалом природа Остерщини. Також відвідують пам’ятки – Михайлівську церкву (Юр’єва Божниця) наприклад. Поряд є екоферма, природа гарна, річка Десна, озеро Солонецьке», — Андрій Мисливець, директор Остерського краєзнавчого музею.

Навіть у часи активних бойових дій на Чернігівщині у лютому 2022 році працівники музею продовжували доглядати за будівлею та опаленням, аби експонати музею не постраждали. Зараз вони розпочали роботу над новою експозицією – про сучасні події російсько-української війни. Збирають історії про наших Героїв, які допомогли Чернігівщині вистояти. Тож невдовзі готуються відкрити ще одну виставку.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button