Суспільство (відео)

Підпал, отруєння, смерть: чернігівські надзвичайники розповіли про наслідки спалювання трави та сміття (Відео)

64% усіх пожеж області становлять загорання саме через підпалювання сухої трави. 10 березня в Чернігівському районі померла немолода жінка, яка самотужки намагалася загасити полум’я й отримала 70% опіків тіла. Про це розповіли співробітники ДСНС під час прес-брифінгу в облдержадміністрації. Надзвичайники наголошують, що здебільшого люди свідомо запалюють траву.

«З боку нашої служби, ми проводимо всі можливі передбачені законом заходи, але, на жаль, люди не завжди усвідомлюють наслідки своїх дій під час перебування в лісах, лісопаркових зонах та на інших відкритих територіях в екосистемах», — говорить Родіон Лігун, начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа в будинку забрала життя господаря

Чимало пожеж виникає в лісових насадженнях, що прилягають до полів. За словами надзвичайників, у такому випадку вогонь заходить із полів широким фронтом, через що дуже важко його локалізувати. Якщо підпал призвів до смерті, то винуватця очікує кримінальна відповідальність. За випалювання будь-якої природної рослинності, навіть її залишків, правопорушник має заплатити від 170 до 340 гривень штрафу. Якщо ж це здійснює підприємство, то сума стягнення становитиме від 850 до 1190 гривень.

«Порушення поводження з вогнем, підпал, проведення сільськогосподарських палів, природної рослинності на обєктах природно-заповідного фонду призводять до накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів, це 340-680 грн, і на посадових осіб – 1190-1700 грн», — повідомляє Олександр Феськовець, начальник відділу екологічного контролю природного заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції в Чернігівській області.

Значну шкоду як довкіллю, так і здоров’ю людей завдає спалювання побутового сміття. Здебільшого це упаковки від продуктів харчування. Вони складаються з різних видів пластику. У цьому випадку в повітря виділяються небезпечні речовини – формальдегід та ацетальдегід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині у пожежах загинули четверо осіб

«У разі спалювання ПЕТ-пляшок виділяються такі речовини, як діоксини. Ці речовини взагалі не розкладаються, тому негативно впливають не лише на довкілля, не лише на тих людей, які вдихають, а й на інших, до кого ці речовини перенесуться», — говорить Олег Федоренко, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів та надр, поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Держекоінспекції в Чернігівській області.

Не дозволяється спалювати також пластикові вікна, вагонку та труби. У цьому разі виділяється особливо небезпечний фосген. Палити сміття де-небудь категорично заборонено законом. Штраф за це становить від 340 до 1700 гривень. До того ж надзвичайники застерігають, що від таких дій найбільше страждають самі порушники, які першими вдихають небезпечні речовини.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button