Суспільство (відео)

Підвищення тарифів – справа неминуча: чого чекати українцям у платіжках (Відео)

Тарифи – тема для українців болюча. Тим паче, зважаючи на те, що останнім часом ми дедалі частіше чуємо, що платити доведеться більше. Звісно, такі інформаційні коливання навколо можливого збільшення суми в платіжках породжують палкі дискусії та невдоволення. Утім, модернізація тарифів – крок для України надзвичайно важливий, адже саме він стане основою перенавантаження базової енергетичної моделі країни, що постраждала внаслідок повномасштабного вторгнення і, ба більше, є застарілою та малодієвою.

«У мене є один друг, який завжди говорить одну фразу: «Якщо ми почнемо застібати сорочку не з того ґудзика, то вона рано чи пізно перекособочиться». Ми ж цю сорочку почали неправильно застібати не з минулого року, не два роки тому, а на світанку нашої Незалежності. Питанням часу було,

Коли започаткована тоді модель виявить свою хибність і нефункціональність. А в нас це ще й збіглося з війною», — політичний експерт; кандидат філософських наук Валентин Гладкий.

Генеральний план післявоєнного відновлення української економіки неодмінно міститиме розділ про розвиток енергетичної системи – в найближчі 2-3 роки вона потребуватиме потужних капіталовкладень. Одним з основних інвесторів для відновлення стануть українці. Фактично, тарифи для населення були незмінними з 2017 року, можливим це було за рахунок тарифу для бізнесу. Утім, через падіння промислового виробництва утримувати сталі тарифи вже неможливо.

«Цифри по Україні дуже красномовні. Наразі приблизно 44% атомної генерації. Це орієнтовно 78% потужності теплової генерації – вона в Україні майже знищена. На 75% знищена повітряна генерація – вітряки. Близько 25% знищено сонячної генерації. За офіційними даними, приблизно 44% мереж знищено або пошкоджено», — виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Міжнародна асоціація малих громад» Олексій Буряченко.

31 травня спливає термін дії старого тарифу, втім, за прогнозами експертів, його буде продовжено мінімум на місяць. Загалом же точного алгоритму дій стосовно того, яким чином відбуватиметься модернізація тарифів, наразі немає – його має розробити й анонсувати український уряд. Водночас мають бути пропрацьовані необхідні для населення програми, що забезпечать максимально безболісне підвищення тарифів для українців.

«Кожен регіон має відштовхуватися від власного плану соціально-економічного розвитку, від своєї стратегії. Вона має бути відкоригована, особливо в тих регіонах, що постраждали від російської навали. Чернігівщина належить до цих регіонів», — виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Міжнародна асоціація малих громад» Олексій Буряченко.

На Чернігівщині в період активних бойових дій було пошкоджено понад 1000 об’єктів енергетики. Понад 200 прильотів було зафіксовано по Чернігівській ТЕЦ. Також складна ситуація спостерігається на прикордонні, яке щодня перебуває під ворожими обстрілами.

Складна ситуація простежується по всій країні, і ці проблеми треба вирішувати вже зараз. Тож підняття тарифів – неминуче. І українцям треба підготувати себе та свої домівки до цього процесу.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button