Суспільство (відео)

Уроки патріотизму: бібліотекарі Чернігова створили «бульвар під каштаном» (Відео)

День Незалежності найбільш яскраво розкриває у наших громадян промінчики патріотичної творчості. Чернігівські бібліотекарі показали, як вони яскраво і креативно можуть підготуватись до дня народження української державності.

«Бібліотечний бульвар у нас в цьому році проходить вдруге. Перший був приурочений до Дня Конституції. Ми хочемо показати, що бібліотека є, що ще це не тільки книжки, а й майстер-класи, вікторини», — розповідає Олена Сльозка, заступник директора по роботі з дітьми міської бібліотечної системи.

Бібліотечний бульвар під каштаном – це своєрідний мікс, який об’єднує три складові: пізнавальну, розважальну і, звичайно, патріотичну. Першою в очі кидається колоритна національна символіка лялька-мотанка – український оберіг.

«Ви навіть не уявляєте, які питання задають діти, коли роблять мотанку! Як їх усе цікавить! У них очі горять, душа світиться», — говорить Раїса Сус, завідувач дитячої бібліотеки філії №1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці можуть залишитися без історії: через потоп бібліотека Короленка втрачає унікальні видання

«Бо вона захищає від ворогів. З нею говорити можна».

«Лялька-мотанка оберігає. Можна попросити її, щоб вона допомогла. Її нікому не можна дарувати, адже якщо подаруєш, то щастя не буде».

Не обходиться на святі й без своєї корчми. Тільки тут вона, як і годиться, літературна.

«У нас представлено всі українські страви – і варенички, і пиріжки, і овочі. Але кожен відвідувач літературної корчми має щось розказати, тоді отримає такий смачний подаруночок», — зазначає Тетяна Дмитрева, завідувач дитячої бібліотеки на Льотній, 12.

Майстер-класи, виставки, дитячі малюнки і, звісно, підготовка родзинки патріотичного заходу – тризуба із чорнобривців.

«Ми зробимо герб нашої держави із чорнобривців», — говорить Надія Шкурко, завідувач соціокультурним сектором міської бібліотечної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бестселери української та світової літератури презентує «Бібліотека під зеленими вітрилами»

Зрештою, яке свято без пісні! Для сольних виступів вибирають юні таланти, в котрих насамперед співає душа.

«Для мене – це життя. Я навчаюся в музичному коледжі й без пісні я не живу: засинаю під пісні й прокидаюся під пісню», — відзначає Марина Андріаник, студентка.

На захід заходять небайдужі чернігівці. Побачене їх вражає, адже головне не розмах свята – а щирість і самовіддача в його організації.

«Проходила повз, побачила. Щось таке в серці затьохкало, якесь таке патріотичне почуття єднання», — зазначає Емма Василівна, відвідувачка «Бібліотечного бульвару».

Працівники бібліотечної мережі запевняють, що це далеко не останній їхній захід. Сьогодні літературний бастіон Чернігова робить все можливе, щоб бібліотека була не просто місцем, де є книги, а осередком творчості та цікавого дозвілля.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button