Суспільство (відео)

Політичний піар чи важлива інвестиція: скільки заплатять чернігівці за висвітлення роботи міськради (Відео)

Понад три мільйони гривень може коштувати чернігівцям висвітлення діяльності Чернігівської міської ради в місцевих засобах масової інформації. Йдеться про «Програму висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування міста Чернігова та використання соціальної реклами для інформування громадськості і профілактики негативних явищ у суспільстві на 2024-2026 роки». Під таким складним формулюванням прихована доволі проста програма, основна мета якої – розказувати чернігівцям, що для них зробила міська рада. Звісно, авторами інформаційних матеріалів буде сама ЧМР.

«Це питання про висвітлення діяльності міської ради в засобах масової інформації. Ми закладаємо на рік, якщо я не помиляюся, менше ніж мільйон гривень, 970 тисяч гривень, на наступний рік. Повторюся, ми приймаємо цю програму щороку», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

І саме голосування за цю, за словами в. о. міського голови, «традиційну» програму розпалило конфлікт між депутатами Чернігівської міської ради – у деяких представників влади міста воно викликало чимало запитань. Основне – доцільність такої вартості цієї програми. 

«У нас є найбільший інформаційний ресурс – це «Суспільне», яке і так безкоштовно, принаймні без коштів із бюджету, постійно пише й інформує про те, що сказав Олександр Анатолійович, про що подумав Олександр Анатолійович. У нас є ще телевізійний канал «Новий Чернігів», на який ми щороку виділяємо приблизно дев’ять мільйонів гривень», — Марина Семененко – депутат ЧМР.

«Викликає сумніви витрачати 200 тисяч на радіорекламу. Ми всі слухали цю рекламу, яка більше нагадує не рекламу, а дещо інше. Виділяти пів мільйона гривень на це – це на сьогодні дуже великі кошти», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Підбиваючи підсумки сказаного, депутат міськради Максим Черненок пропонує колегам більш зважено підійти до розрахунку необхідного для програми фінансування, внести необхідні зміни та проголосувати пізніше.

«Відкласти її на сьогодні і зменшити її хоча б до 200 тисяч на рік. Тобто ми зекономимо 700 тисяч, які зможемо використати зокрема і на ЗСУ», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

«Ну давайте я поставлю на голосування це питання, коли будемо формувати бюджет, ми будемо визначатися з сумою, яку будемо закладати. «За» 21 – відкладаємо це питання», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Здавалося б, наразі доля цього питання вирішена – депутати ухвалюють рішення переглянути кошторис, більш докладно вивчити програму та повернутися до її розгляду пізніше. Утім, уже за кілька хвилин від депутата Павла Вовка лунає пропозиція переголосувати. В. о. чернігівського міського голови її підтримує.

«Питання №4 «Про висвітлення діяльності міської ради». Прошу повернутися до голосування. 24 – за повернення. Шановні колеги, давайте підтримаємо, у зв’язку з тим, що Павло Іванович як юрист правду говорить, немає там якихось зайвих витрат, це я вам гарантую», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Отже, депутати ЧМР вдруге голосують за затвердження програми висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування.

«Знову «не прийнято». А ну покажіть, хто не голосує», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Переглядаючи результати поіменного голосування, Олександр Ломако «виявляє» того, хто не голосував і ставить кілька запитань.

«А де Должикова? А що у вас із картою? – Працює. – То ви просто не голосували чи картка не спрацювала?», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Далі з відповіді депутатки ЧМР Ірини Должикової ми дізнаємося, що вона просто не зрозуміла змісту проєкту рішення, за яке мала проголосувати. Тож Олександр Ломако як відповідальний керманич узявся пояснити колезі та співпартійниці, за що ж саме голосуватимуть.

«Це питання про висвітлення діяльності міської ради в засобах масової інформації», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Полеміка в сесійній залі продовжується – кілька депутатів наполягають на відкладенні розгляду проєкту рішення для докладного його вивчення та доопрацювання.

«Давайте на наступній сесії переглянемо суму, поспілкуємось з іншими засобами друкованої масової інформації та визначимо, за яку мінімальну ціну можна це зробити, тоді передбачимо це. До наступного року є час», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Утім, усі аргументи марні: Олександр Ломако, задовольняючи прохання колег, утретє пропонує переголосувати.

«Олександре Анатолійовичу, ну, якщо колега каже, що вона не зрозуміла, яке питання, давайте ще раз до нього повернемося. – Є пропозиція ще раз повернутись? – Давайте ще раз повернемося, шановні колеги, якщо є пропозиція», — Максим Черненок – депутат ЧМР.

Та перш ніж проголосувати втретє за «програму висвітлення діяльності місцевого самоврядування» депутати пропонують внести три правки. Перша – про відмову від фінансування соціальної реклами. Друга – про відмову від зазначеної в програмі реклами на місцевих радіостанціях. Третя – про зменшення оголошеного фінансування до 200 тисяч гривень на рік.

Утім, жодну з них не підтримують. Голосування за програму відбувається втретє. І магічним чином, після двох невдач, воно виявляється переможним – рішення прийнято.

Тож після тривалих баталій і дискусій депутати ЧМР усе-таки погоджують виділення понад трьох мільйонів гривень на фінансування програми висвітлення діяльності міської ради. Утім, нагадаємо, що надалі ця програма затверджуватиметься представниками Чернігівської міської військової адміністрації, відповідно до статті 40 Регламенту Чернігівської міської ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button