Суспільство (відео)

Порушення норм у навчальних закладах і випадки гепатиту: якість чернігівських послуг (Відео)

Минулого року 91 заклад оздоровлення дітей і 158 закладів освіти порушували санітарне законодавство. Про це повідомив керівник Держпродспоживслужби області. Також торік зафіксували один спалах гепатиту А. Тоді захворіли 49 осіб, 33 із них – діти.

«Були порушення правил особистої гігієни працівниками їдальні. Наші фахівці дуже оперативно відреагували на цей спалах, було вжито низку заходів, і в результаті була притягнута до адміністративної відповідальності особа, причетна до спалаху. Було накладено штраф у розмірі 41 тис. 730 грн.»,- Юрій Павлішен, начальник управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.

13 людей постраждали внаслідок ботулізму. Один із випадків закінчився смертю. Усі вони сталися в Козелецькому, Ріпкинському та Чернігівському районах.

«В 10 випадках вони були пов’язані з вживанням рибної продукції. Саме рибної продукції, що виготовлялася в домашніх умовах із порушенням технології виробництва в’яленої риби. І в двох випадках, за словами постраждалих, вони придбали рибу в магазинах»,- Юрій Павлішен, начальник управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.

Держпродспоживслужба досліджувала якість кулінарної продукції. Тут знаходили відхилення від норми в мікробіологічних показниках і калорійності. Перевіряли і питну воду.

«Ми мали відхилення в воді питній із джерел водопостачання на мікробіологічні показники. Із 1544 досліджень відхилень було 3, це становить 0,2%. У воді питній за санітарно-хімічними показниками із 2584 досліджень відхилень було 4»,- Юрій Павлішен, начальник управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.

Також служба провела 11 мільйонів щеплень, профілактичні оброблення тварин і діагностичні дослідження. Таким чином Чернігівщина стала однією з областей, яку оминула африканська чума свиней. Зменшилася і захворюваність тварин на сказ. Таких зафіксували 12.

«Із 22 вересня по 5 жовтня в нашій області проводилася пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. Територія оброблялася за допомогою авіатранспорту. Під час кампанії було використано більше 8 тисяч доз цієї вакцини. Це один із найбільш ефективних способів профілактики сказу»,- Юрій Павлішен, начальник управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.

За рік майже тисяча жителів Чернігівщини поскаржилася на якість непродовольчих товарів і надання послуг у різних сферах. У результаті перевірок їм повернули кошти на загальну суму 135 тисяч гривень. Також Держпродспоживслужба виявляла і недотримання вимог щодо формування та встановлення державних регульованих цін. За результатами перевірок споживачам повернули 1,6 млн грн.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button