Суспільство (відео)

Поверніть мого сина: в білорусі спецслужби викрали чернігівця (Відео)

«Я дуже прошу повернути мого сина, громадянина України, додому. Він ні в чому не винен», — Ірина Шмай – жителька Чернігова.

Майже місяць тому чернігівка Ірина Шмай втратила зв’язок із сином, який уже тривалий час проживає на території білорусі. Туди Андрій Шмай із дружиною переїхав у далекому 2013 році. Проживає родина в місті вітебськ, там чоловік і працював – у місцевому облвиконкомі. Андрій щоденно підтримував зв’язок із рідними в Україні, утім, одного дня матір не дочекалася дзвінка від сина у зазначений час.

«Ми з сином завжди зранку та ввечері зідзвонювалися. Він завжди зранку телефонував, запитував, як ми, і ввечері, коли йшов забирати сина зі школи, телефонував. 19 січня 2023 року він о 16:00 за нашим часом не вийшов на зв’язок, хоча в цей час у них вже 17:00 і він біжить до школи. Я зачекала пів години і набрала номер. Він дуже схвильованим голосом сказав: «Мамо, мене затримали на роботі. Я передзвоню», — Ірина Шмай – жителька Чернігова.

Того вечора просто на робочому місці чоловіка затримали співробітники білоруських спецслужб. Відтоді зв’язок з Андрієм узагалі зник. Його дружина, яка зараз знаходиться в білорусі, одразу розпочала пошуки чоловіка, однак безуспішно.

«Дружина телефонувала у всі лікарні, зверталася із заявою до поліції, ніде мого сина не було. Вона не знає, де мій син, чому його затримали, їй нічого не розповідають. Вона не може нічого довідатись: куди його забрали, на основі яких звинувачень», — Ірина Шмай – жителька Чернігова.

Пані Ірина офіційно зверталась до керівництва білорусі, аби отримати дані про місцезнаходження та стан її сина. З відповіді посольства України в республіці білорусь відомо, що в МЗС білорусі даних про затримання її сина до бази не вносили. Білоруси замовчують ситуацію і не надають жодної інформації. Рідні не полишають надії достукатися до відповідальних осіб й отримати  необхідну інформацію та законний захист для українця.  

«Будь ласка, зверніть увагу на це питання. Мій син ні в чому не винен. Допоможіть, будь ласка, розібратись. Допустіть до нього українського правозахисника, консула України, аби в нього був якийсь захист», — Ірина Шмай – жителька Чернігова.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button