Суспільство (відео)

Регламент «перемир’я», бюджетна дірка і нагороди медикам: 33 сесія ЧМР (Відео)

Шість медалей «За оборону Чернігова» вручили працівницям комунального некомерційного підприємства «Сімейна поліклініка» під час чергової сесії Чернігівської міської ради.

«Ми працювали, ми намагалися працювати аби наші діти були забезпечені медичною допомогою і зараз я собі міркую і думаю: Чернігів був Незламний, є Незламний і буде таким. Слава Україні!», — Людмила Овсієнко – медичний працівник.

Загалом, на засідання зібралося 28 депутатів Чернігівської міської ради. Порядок денний сформований із 50 питань, включаючи додаткові. Серед них: створення нового управління, фінансування різнопланових сфер розвитку міста на 2024 – 2028 роки, зміни та доповнення до програм розвитку галузей міста. Одне з перших питань, що викликало палку полеміку між депутатами – купівля нового МРТ-апарату.

«Потрібно МРТ в місті Чернігів додатково поставити, адже всі МРТ, які є, вони знаходяться в приватній власності, наскільки я розумію. Лише один з них працює за системою медичної гарантії, але в нього немає можливості робити всіх хто цього потребує робити МРТ», — Марина Семененко – депутат Чернігівської міської ради.

Та на ідею закупівлі нового апарату депутати міської ради реагують не надто позитивно. Посилаються на те, що раніше, лікарні міста приймали участь у Державному конкурсі на закупівлю необхідного обладання. Утім коли його чекати і чи чекати взагалі – невідомо.

«Нам не відмовлено, але досі ми чекаємо на апарат. Ми не знаємо, який він буде, коли і так далі, тому що ці закупки проводить Міністерство охорони здоров’я, згідно своїх планів, коли це відбудеться, нам інформація не надається», — Владислав Кухар — директор КНП «ЧМЛ №2» ЧМР.

Загалом, проєктом рішення пропонується збільшити бюджетні видатки на 52 мільйони гривень, саме стільки коштує апарат-МРТ.

«Те, що стосується апарату МРТ безумовно ми згодні з тим, що було б непогано і він потрібен для охорони здоров’я в місті Чернігів», — Владислав Кухар — директор КНП «ЧМЛ №2» ЧМР.

Та цьогоріч придбати його точно не вийде, адже наразі бюджет міста має чималеньку фінансову дірку.

«У нас недовиконання бюджету складає 37 мільйонів, з них ми недоотримали податку на доходи фізичних осіб 55 мільйонів. Дещо покращили ситуацію надходження від акцизного податку і від оренди, але, в цілому, недовиконання складає 37 мільйонів», — Олена Лисенко — начальник фінансового управління ЧМР.

Та разом з тим, не обійшлося й без позитиву – під час сесії депутатами ЧМР прийняте рішення від 31 липня 2023 року № 33/VІІІ-1 «Про затвердження змін до Регламенту Чернігівської міської ради VІІІ скликання». Це рішення передбачає порядок взаємодії міської ради з Чернігівською міською військовою адміністрацією відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

«Наша головна мета – зберегти місцеве самоврядування і не допустити хоча б натяків на те, що робота та життєдіяльність міста буде заблокована. Заблокована, зупинена і від цього постраждають в першу чергу люди. Тому, ті напрацьовані зміни, вони максимально конструктивні, вони зможуть зняти ці питання, які можуть виникати або вже виникають і цей проєкт, який вам внесений на розгляд, він абсолютно піде нам на користь», — Олександр Ломако – в. о. Чернігівського міського голови.

Також під час сесії Чернігівської міської ради погодили ряд програм підтримки громадян міста, що постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button