Суспільство (відео)

«Такої кількості запальних процесів я не бачив за все своє життя»: кардіолог розповів про страшні наслідки ковіду (Відео)

Медики говорять про зростання кількості кардіохворих і збільшення тяжкості їхніх станів. COVID-19 тільки починає демонструвати плоди своєї діяльності.

«Наше населення вважає, що ковід мине сам. Не мине він сам. І якщо ми разом не почнемо боротися, то в нас ця пандемія триватиме дуже довго»,- Ігор Батог, генеральний директор КЛПЗ «Чернігівський обласний кардіологічний центр» ЧОР.

Окрім ускладнень для хронічних хворих, страждати можуть і, здавалося б, здорові люди. За словами кардіологів, у рази зросла кількість постковідних міокардитів, тобто запалень серцевого м’яза, що можуть виникати через два-три тижні, навіть через місяць після перенесеної хвороби.

«Я за все своє життя, за час своєї роботи кардіологом із 1996 року, такої кількості запальних процесів, які дав ковід, не бачив»,- Ігор Батог, генеральний директор КЛПЗ «Чернігівський обласний кардіологічний центр» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка мала б заплатити 9 тисяч гривень за поховання померлої від COVID-19 матері (Відео)

«На жаль, останнім часом спостерігається таке серйозне ускладнення коронавірусу, як міокардити, перикардити, які можуть закінчуватися листом очікування на трансплантацію серця. І, на жаль, переважно хворіють молоді люди. Наприклад, у себе на прийомі за останній місяць бачила приблизно десять міокардитів – у чоловіків від 36 до 43 років, які практично вже інваліди»,- Ліна Малашенко, завідувач відділення №2 КЛПЗ «Чернігівський обласний кардіологічний центр» ЧОР.

Пройти через це захворювання без ускладнень можна лише з вчасним лікуванням. Тому за таких симптомів, як тахікардія з підвищенням пульсу, загальна слабкість, задишка, набряки на нижніх кінцівках, кашель, не варто займатися самолікуванням, а треба йти до лікаря. Виявити міокардит може лише УЗД серця.

Крім цього, при коронавірусі спостерігається згущення крові, що має свої складні наслідки.

«Як правило, ковід – це підвищення згущення крові. Тобто всі тромбоемболічні ускладнення, які можуть бути у людини, посилюються, загострюються. На жаль, ми бачимо велику кількість мікро- та макротромбозів. Величезна кількість інсультів»,- Ігор Батог, генеральний директор КЛПЗ «Чернігівський обласний кардіологічний центр» ЧОР.

Загалом, за словами лікарів, такі стани, як дестабілізація артеріального тиску з гіпертонічними кризами, аритмія, інфаркт, декомпенсація серцевої недостатності тощо, діагностуються значно частіше, і причиною цього є перенесений COVID-19.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button