Суспільство (відео)

Рейдери чи законні власники: дружня угода, що призвела до війни за бази «на Щорса» (Відео)

Відомі не тільки чернігівцям, а й білорусам оптові бази на Щорса стали плацдармом для судових тяганин. Майже 10 років їхні власники намагаються повернути майно, що перебуває на території баз, які офіційно зареєстровані як приватне підприємство «Жаквін». Засновник підприємства Сергій Пухов, який зареєстрував його на свого помічника Володимира Казакова. Та після смерті засновника його теща викупила все майно у Казакова й стала повноправною власницею.

«Сергій вважав його лучшим другом. Он йому довіряв, як собі. Він думав, що все буде добре. Ну зять думав, що поправиться і не поправився. І все осталось Казакову. Казаков купив усіх, обманним путьом забрав усе. І став хазяїном. Він подкупив усіх – і суддів, і міліцію. У нас грошей нема таких, щоб подкупить кого», — розповідає Катерина Шматок, теща засновника ПП «Жаквін», власниця підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співвласник бази на Ріпкинській не платить комуналку

«Перебуваючи на посаді директора в 2011 році, в нього умисел виник повернути все собі назад, і він низкою судових рішень намагався скасувати договір купівлі-продажу в Чернігові, але це йому не вдалось. І тоді без повідомлення представників ПП «Жаквін» в Києво-Святошинському суді йому вдалося протягнути судове рішення, яке діяло незначний термін та було в подальшому скасовано. Але за цей час він зміг все майно підприємства вивести на інших осіб, продати через ліквідаційну комісію», — говорить Сергій Нестеренко, представник власників ПП «Жаквін», адвокат.

Співвласники підприємства розповідають, що майно продали такому собі пану Купрієнку, який потім подарував його дружині Казакова. Натомість за документами воно поділене та оформлене на різних власників. Наразі це 13 суб’єктів. Аби повернути майно співвласники, постійно подають позови до суду.

«Із 2011 року всі судові рішення виграють. Але через можливі корупційні зв’язки управління юстиції та всі інші гальмують виконання судових рішень. Всі вони знаходяться в нас», — зазначає Сергій Нестеренко, представник власників ПП «Жаквін», адвокат.

Для того, аби прояснити ситуацію та донести до суспільства суть справи, співвласники «Жаквін» зібрали круглий стіл для журналістів. Вони передали лист із запрошенням і самому Володимиру Казакову, щоб він також міг висловити свою думку. Проте бізнесмен не прийшов, аргументувавши це тим, що він зараз у відрядженні. Натомість прислав свого представника, який зазначив, що про майно ніколи не йшлося, а судилися тільки за статутний капітал. А пані Шматок він узагалі ніколи не бачив.

«Казаков Володимир Миколайович вважає, що ось нові власники ПП «Жаквін» вони є рейдерами, які намагаються таким чином захопити майно підприємства «Павер груп», яке на сьогоднішній день є власником левової частини цього комплексу. Є й інші власники, більш дрібні. Але вони є», — говорить Сергій Бабинець, адвокат Володимира Казакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бази на Мазепи продадуть за понад 3 мільйони гривень

За словами власників підприємства, пан Казаков з цього приводу запустив свою інформаційну кампанію.

«Единственным собственником имущества по адресу Мазепы, 54, являлась госпожа Шматок, никак не Казаков. И та информация, которую распространяет сейчас он везде про рейдерский захват, это всё неправда», — зауважує Сергій Носенок, представник власників ПП «Жаквін», адвокат.

Представник Казакова передав його заяву, де зазначено, що Олександр Шевель та інші співвласники начебто незаконно заволоділи підприємством.

«Ми стали законним шляхом власниками і поновили Шматок законним шляхом. Приложивши все решения судов, которые не выполнялись нашей юстицией», — говорить Олександр Шевель, співвласник ПП «Жаквін».

Співвласники підприємства також подали заяву до поліції щодо незаконного заволодіння майном ПП «Жаквін». Зібрано 10 томів справи, проте у Чернігові вона застопорилася.

«Тому дана кримінальна справа передана до Києва і розслідується в Києві. І, наскільки нам відомо, пан Казаков ухиляється від допитів. Але все ж таки вона буде доведена до логічного кінця», — відзначає Сергій Нестеренко, представник власників ПП «Жаквін», адвокат.

Наразі право власності на підприємство є у Катерини Шматок та ще чотирьох співвласників. А от саме майно – у пана Казакова. Тому зараз у Новозаводському районному суді Чернігова перебуває подання щодо витребування майнового комплексу оптових базіз незаконного володіння та передачі його у власність підприємства.

Ще статті по темі

Back to top button