Суспільство (відео)

Робота для колишніх ув’язнених: як у Чернігові допомагають розпочати нове життя (Відео)

На початок 2018 року за допомогою центрів зайнятості області шукали роботу 11 тисяч співгромадян. Серед них були й ті, хто звільнився з місць позбавлення волі. Цій категорії чи не найважче звернути на себе увагу роботодавців, відтак отримати роботу, зрештою розраховувати на чесну оплату праці.

«Остался в таком положении, что ни документов, ни денег ни жилья нет», — мешканець Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Григорій.

В Україні у нього нема ані житла, ані родини і бодай одного родича, який прихистив би. Григорій – безхатченко. Уже тиждень він мещкає у Чернігівському центрі соціальної адаптації бездомних та безпритульних. Потрапив сюди після невдалого працевлаштування у столичній охоронній фірмі – його надурили із зарплатою. Григорій зізнається, що має кримінальне минуле, з яким важко почуватися повноцінним громадянином.

«Влез не в ту команду, а она оказалась организованной преступной группировкой ну вот 5 лет», — мешканець Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Григорій.

Уся його родина – в Білорусі. Григорій приїхав з Мінська, хоча народився в українському Бердянську. Нещодавно його викинули з країни, де чоловік постійно проживав, бо він не мав реєстрації. Депортацію він переживає у Чернігові, в центрі бездомних та безпритульних Григорію не дали пропасти.

«Мне дали все – работу, крышу над головой, пищу. Плюс – поддержка огромная, даже внутренняя», — мешканець Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Григорій.

«Мы пытаемся раскрыть их ресурсы внутренние, мотивировать их развиваться и кому-то бать нужными. Масса людей имеет колоссальный опыт работы при Советском Союзе, который был. Есть специалисты, о которых забыли, потому что они никому не нужны, есть, например, люди с золотыми руками, которые делают сумасшедшие вещи», — керівник Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Микола Романов.

Центр соціальної адаптації бездомних і безпритульних – одна з небагатьох чернігівських установ, що допомагає колишнім ув’язненим адаптуватися до життя і, навіть знайти роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небайдужі містяни завадили безхатькам наробити лиха

«Я многим советую, кто бомжует, приходить в этот центр. Никогда не поздно все начать с ноля», — мешканець Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних Юрій.  

Почати з нуля колишні ув’язнені можуть і самостійно. Центри зайнятості – це ще одна установа, яка допоможе влаштуватися в житті на волі. Нова робота, виплата одноразової компенсації, підвищення кваліфікації і перенавчання – спектр послуг для людей з кримінальним минулим широкий.

«Надають їм інформацію про послуги, які вони можуть отримати в службі зайнятості, а також у питаннях сприяння їхньому працевлаштуванню», — начальник відділу обласного центру зайнятості Олена Кульгейко

З початку року на обліку в центрах зайнятості області перебувало всього троє осіб, які повернулися з місць позбавлення волі. Двох вдалося працевлаштувати, ще один – на обліку. Статистика могла бути іншою, однак чимало колишніх ув’язнених або не хочуть працювати, або втрачають документи, відтак претендувати на легальну роботу не можуть. У центрі соціальної адаптації бездомних та безпритульних допомагають відновити документи.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button