Суспільство (відео)

Робототехніка, 3D-друк, моделювання та стартапи: У Чернігові запрацювала цифрова майстерня PEREMOHA LAB (Відео)

Простір креативності, інновацій та мейкерства – у Чернігові запрацювала цифрова майстерня PEREMOHA LAB у Центрі стартапів та інновацій, який створений на базі Національного університету «Чернігівська політехніка». Ідея стала реальністю завдяки співпраці університету, волонтерів, громадських організацій та підтримці проєкту TOLOCAR.

«Відкриття даної лабораторії — це була наша давнішня мрія, ми впевнено йшли до неї і сьогодні, як ми бачимо, мрії збуваються. Впевнений, що дана лабораторія буде дуже корисна не лише для науковців — викладачів та студентів нашого університету, а стане центром науки для всієї Чернігівської громади», — проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кальченко.

Роботи з переоснащення старого радянського кінотеатру тривали майже 2 місяці. За словами керівника Центру стартапів та інновацій «Перемога», тепер тут доступно безліч можливостей для реалізації креативних задумів.

«Це місце, де винаходи та ідеї, стартапи можуть втілюватися у життя. Тобто тут можна буде робити перші прототипи, якісь експерименти, працювати з різним типом матеріалів – з металом, пластиком, деревом, склом та керамікою. Цю лабораторію ми зробили, щоб тут одночасно були і робочі місця. Тут багато органайзерів для майбутніх поробок. А центр майстерні — це чудовий лазерний станок, подарований німецьким фондом GIZ», — керівник Центру стартапів та інновацій «Перемога» Сергій Безбородько.

Цифрова лабораторія вже має перші запити від громади. До прикладу, тут буде проходити навчання з моделювання для 3D — друку та заняття з робототехніки для дітлахів.

«Всі інструменти — це гарні бонуси, це важливо і дуже розширює можливості. Але ключовим є спільний простір, спільний стіл, на якому люди можуть відкрито розробляти і обмінюватись досвідом. А все інше потім обростає іншими процесами, які потрібні саме через спільноту, яка долучається в співпраці над якимось речами разом», — лідер команди «TOLOCAR» Костянтин Леоненко.

Вже найближчим часом чернігівцям та гостям міста буде доступний календар заходів та навчань, до яких буде легко долучитися. А також  до простору скоро доєднається ініціатива з переробки пластику Plastic Fantastic і паралельно будуть облаштовуватись та ремонтуватись інші приміщення.

Журналіст: Марина Кирієнко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button