Суспільство (відео)

Вони зустрілися з хижаком: подробиці нападу скаженого вовка (Відео)

Звістка про скажену вовчицю, яка розірвала котів та собак і покусала селян на Коропщині, шокувала всіх мешканців району. Мисливці б’ють на сполох, адже в Мезинському національному парку нині налічується рекордна кількість диких тварин. В угіддях налічують понад два десятки вовків. Вони мігрують і розносять сказ, а відстрілювати хижаків забороняють екологи.

«Лисиця, лисиця все забирає і собака її ганяє».

Найголовнішим своїм ворогом до сьогодні селяни вважали лисицю. Село Розльоти розташоване на території Мезинського національного парку на Коропщині. Диким звірам тут затишно і ситно. Тому нікого з місцевих не дивували візити рудої злодійки. А от до візиту вовків тут були не готові. Ганна Лущик зустрілася із хижаком першою. На світанку біля автостанції в самісінькому центрі села вовчиця вкусила жінку за руку.

«Думала, собака зразу, та й кажу, ти що, здурів? Чи що? А тоді отак засадила в рукав і теє. Ну, він, щоправда, одійшов. Та й сів отак і сидить. Ну, я думаю, то ж собака, дай, думаю, вийду на трасу, подивлюся, чи не їде автобус, він мене за голінку і вкусив», — розповідає потерпіла Ганна Лущик.

Світло фар автобуса налякало звіра. І тварина пішла вулицею далі. Уже за кілька годин напала на двох селян. Жінці травмувала руку, а чоловікові відкусила палець. На допомогу місцеві викликали мисливців.

«Він кинувся до машини, а потім до дзеркала. Я в дзеркало дивлюся, він до дверей одходить. Я двері одкриваю. У нас рушниці були заряджені, вже ми готові їхали, я двері відчинив, виліз і в упор застрелив. Дивлюся – вовчиця. Людей назбігалося з вилами. Назбігалося багато», — згадує єгер Анатолій Губар.

Анатолій Губар запевняє, вовчиці не більше року. До села вона прийшла не сама. На піску мисливці нарахували сліди й вовка. Та його знайти не вдалося. Імовірно, він заховався й може прийти з помстою. Нині в мисливському товаристві на майже сотні кілометрів території налічують понад два десятки вовків. Кажуть, це надто багато. Треба проводити депопуляцію, адже розкошує сказ. Та стріляти диких звірів у національному парку не можна. Тому нині масштабні роботи там проводять ветеринари. Уже додатково щепили півсотні котів і собак. А тіла розірваних скаженою вовчицею домашніх тварин спалили.

«Ми на сьогодні вакцинували понад 13 тисяч собак і котів. І вакцини для вакцинування тварин у нас у достатній кількості», — наголошує начальник Коропського управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Микола Максименко.

Тим часом пацієнти успішно пройшли перше коло щеплення. Їх лікування триватиме до 9 місяців. Вакцину від сказу привезли з області. За неї заплатить районна лікарня. Адже в Коропському районі в резерві були препарати лише для одного пацієнта.

«Пацієнти в задовільному стані, хіба що налякані трохи. Вони ходять, самі себе обслуговують. Жінки взагалі активні, чоловіку трохи тяжче доведеться, бо ампутований палець правої кисті. Стан загальний оцінюється як задовільний», — говорить головний лікар Коропської центральної лікарні Стефанія Миронова.

У департамент охорони здоров’я в області цьогоріч закупив понад 40 тисяч вакцини від сказу. Забезпечені препаратами й ветеринари. Лише в Коропському районі в резерві мають понад тисячу доз вакцини для щеплення домашніх тварин.

Журналіст: Наталія Тягнирядно

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Оператор акцентує увагу глядача на стані прапору на управлінні Держпродспоживслужби. Навіщо??????

Back to top button