Суспільство (відео)

«Сен олмасанъ…» лунав над Красною площею у Чернігові (Відео)

18 травня 2021 року, у 77-му річницю депортації кримських татар, на Красній площі Чернігова вшановували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року, згідно з постановою Держкомітету оборони  СРСР, радянський режим розпочав насильницьку депортацію кримських татар з історичної батьківщини – етнічну чистку за звинуваченням цілого народу у співробітництві з нацистською Німеччиною. До місць спецпоселення в Середній Азії з Криму було депортовано практично всіх кримських татар. Протягом лише першого року вигнання загинуло понад 30 тисяч з них.

Учасники заходу вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу хвилиною мовчання.

Присутнім на пам’ятній акції була представлена літературно-музична композиція «Сен олмасанъ…» (режисер та актор — Олександр Лаптій, саксофон – Нікіта Гірня, бас – Дмитро Теребун). Прем’єра цього непересічного мистецького проєкту Чернігівського обласного філармонійного центру відбулася рік тому – до 76-х роковин трагедії кримськотатарського народу. Восени минулого року проєкт став переможцем міжнародного фестивалю-конкурсу «Constelatia talentelor» («Сузір’я талантів»), що проходив у місті Кишинів, Республіка Молдова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

В основі композиції – вірш «Сен олмасанъ…» Сейтумера Еміна, великого кримськотатарського поета. У роки Другої світової він пішов воювати проти нацистів. Після вигнання загарбників з півострова відбудовував рідний край – до 18 травня 1944 року, коли і він став жертвою комуністичного терору: разом з земляками був переселений до Узбекистану, де став одним з лідерів кримськотатарського національного руху.

Під час меморіального заходу до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу рядки «Сен олмасанъ…», які знає, мабуть, кожен кримський татарин, вперше зазвучали українською. Переклад зробив провідний редактор обласного філармонійного центру, чернігівський журналіст Андрій Ясний.

— Якби не ти,

Пішов би в небуття,

Сліди б завіяв вітер на дорозі.

Якби не ти,

Народ мого життя,

Кому б “Вітчизна!” крикнув я крізь сльози?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина разом із Меджлісом вшанувала пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу (Фото)

18 травня в Україні на державному рівні відзначається як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, так і День боротьби за права кримськотатарського народу. Нині цей народ зазнає утисків з боку російської влади в окупованому Криму. Однак, зазначали учасники акції, Крим нескорений, як нескорена Україна, допоки є люди, чиї помисли спрямовані на захист незалежності Батьківщини. Чернігівщина  разом з усією Україною солідарна з кримськотатарським народом.

Під час урочистої частини голова облдержадміністрації Анна Коваленко, підполковник Сергій Шапоренко, голова громадської організації «Кримська громада» Світлана Кузіна та старший лейтенант Степан Гута підняли над Красною площею Державний Прапор України та прапор кримськотатарського народу. Державний Гімн України та Гімн кримськотатарського народу прозвучали у виконанні Академічного народного хору обласного філармонійного центру (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).

На заході була представлена виставка «15 викрадених життів», організована громадською організацією «Крим SOS». Вона розповідає про зникнення активістів в окупованому Криму.

Провів меморіальний захід ведучий філармонійного центру Дмитро Обєдніков.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button