Суспільство (відео)

Ще один проспект, вулиці 1-ї Танкової Бригади та Небесної Сотні: в Чернігові продовжують перейменовувати вулиці (Відео)

21 лютого на засіданні сесії Чернігівської міської ради депутати підтримали перейменування чергової групи вулиць, що раніше були опрацьовані та рекомендовані комісією з перейменувань. Це 37 вулиць і провулків, серед яких вулиця 1-го Травня стане проспектом Михайла Грушевського та зазвучать нові назви – 1-ї Танкової Бригади та Небесної Сотні.

«Учора була річниця загибелі Небесної сотні і ми називаємо вулиці на честь Героїв Небесної сотні. І 24 лютого буде перша річниця повномасштабного вторгнення, ми також називаємо вулиці на честь Героїв та окремих військових підрозділів – 1-ї Танкової Бригади. Й інші вулиці, які в межах дерусифікації та відмови від топонімів, пов’язаних із країною-агресором. Це загалом правильний напрям просвітницький, напрям культури і духовності та історичної спадщини»,- Олександр Ломако, в.о. міського голови Чернігова.

Повний список нових назв можна знайти на офіційному сайті Чернігівської міської ради. Порівняно з прийняттям першої групи перейменувань, серед депутатів дискусій не виникло. Натомість звучали пропозиції навіть пришвидшити цей процес.

«На сьогодні це невеличка кількість тих змін, які будуть відбуватися. І та ситуація, яка на сьогодні є в державі, то ми не з тією швидкістю реагуємо, як на сьогодні треба. Тому що це не просто зміни назв вулиць, це зміна сприйняття нашого світу»,- Ірина Соломаха, депутат Чернігівської міської ради восьмого скликання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Баталії тривають: у Чернігівській міськраді припускають варіант «розпуску» міської влади (Відео)

Сьогодні в місті із запропонованих 150 вулиць, назви яких необхідно змінити, перейменували третину. Тож процес триває далі.

«Попереду ще багато роботи, звісно, ще робоча група буде регулярно збиратися і, користуючись нагодою, запрошую всіх активних громадян, містян, мешканців вулиць цікавитися, телефонувати, писати та приходити, щоб у нас була спільна комунікація, щоб ми напрацьовували ці назви, як, наприклад, цього разу на сесії. Бо практично не було зауважень. І члени комісії, і ті, кого ми залучали до обговорення, всі сприйняли це позитивно. І далі будемо рухатися, бо місто Чернігів стародавнє, має глибоку історію і, відповідно, й назви мають відповідати статусу історичного міста»,- Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Крім того, депутати погодили програму надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям багатоповерхової забудови міста Чернігова, житло яких було зруйновано (пошкоджено) внаслідок російської військової агресії, на 2023 рік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button