Суспільство (відео)

Що символізує кутя та як готуватися до свята: церковники та історики розповіли секрети різдвяних традицій (Відео)

7 січня всі православні християни відзначають Різдво. Саме це свято вважається другим за величиною після Великодня. Чернігівці відзначають його кожен по-своєму та пригощають колядників.

«Дітки ходять. Пригощаємо їх цукерками, грошима. Головне – гроші. Гуляємо, в гості ходимо до доньок, вони до мене приходять».

«Зустрічаємося, приходять онуки, діти, святкуємо».

«Буду, звісно. Різдво – це свято, і я його визнаю, але мені вже 80 років, мені вже не до святкування».

Священники наголошують на тому, що Різдво є родинним святом, тому основну увагу треба приділити не стравам на столі, а спілкуванню з рідними.

«Важливо те, що збирається сім’я. Передається тепло від бабусі і дідуся до батька і матері, від батька і матері – до дітей, до внуків, до правнуків. І це велике щастя – сидіти за одним столом і єднатися, бо Христос єднає. І оце єднання, єднання через радість пришестя в світ Спасителя»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Згідно з традиціями, сідати за стіл варто після появи на небі першої зірки. На стіл треба приготувати 12 пісних страв, однією з них обов’язково має бути кутя. За словами отця Романа, вона є символом Христа, тому і ставити її треба на сіно.

«Він прийшов у вигляді людини, в усьому уподібнився людині. І сам Бог, який сотворив усе в цьому світі, не мав місця, де народитися, тому народився в печері і був покладений в яслах на сіно. Тому ця кутя є символом Христа, але вона наповнена і медом, кутя символізує оце багатство Бога, який усім володіє»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Історики ж розповідають, що кутя з’явилася ще до появи християнства на території Київської Русі. А її значення не завжди було релігійним.

«Уявімо ситуацію, ну, там Х століття, їжі небагато, їжі дуже мало, її треба економити, тому виникають оці довготривалі пости, і якраз кутя символізувала собою те, що людина трошечки ослабла до нового року… А тепер вона підкріпилася, все-таки злаки, плюс 12 страв… Вона підкріпилася і вже може не економити до наступного посту»,- Олександр Бондар, історик.

Отець Роман розповів, що для віруючих мета посту перед Різдвом полягає в очищенні душі, серця та розуму. Таким чином люди святкують прихід Спасителя на землю.

«Христос приходить, щоб ми не загинули, щоб ми мали життя вічне. І от своїм пришестям Він приніс сюди любов. Він прихилив небо до землі, щоб нас, земних, підняти до височин небесних. Тому для зустрічі Спасителя і є великий різдвяний піст. І ми маємо настільки себе змінити, щоб відчути цю радість пришестя в світ Спасителя»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Одним із традиційних атрибутів Різдва є дідух. Історик каже, що за давньою українською традицією на Святвечір господар будинку читав молитву за померлих предків, а потім – за живих.

«Якраз оцей дідів дух і уособлював собою цих предків, які спостерігали за родиною. При чому дідух завжди стояв під іконами. Це отаке класичне українське поєднання традицій, яким більше тисячі років»,- Олександр Бондар, історик.

Святкування Різдва розпочинається вже 6 січня. У церквах правлять служби з самого ранку. А ввечері по домівках ходять колядники, які оспівують Христа. А от щодо кількості обов’язкових страв, то, за словами священника, це більше народна традиція, аніж церковна. Проте її також варто шанувати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст  Ольга Лазун

Оператор  Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button