Суспільство (відео)

Швидко та поживно: експерт порадила, що краще брати з собою до бомбосховища (Відео)

Від початку масованих рашистських атак ракетами та дронами по українських містах тривалість повітряних тривог значно зросла, подекуди вона триває більше як 4-5 годин. Отже, сидіти в бомбосховищі доводиться також щоразу довше, тому й постає питання: що краще взяти з продуктів харчування, аби це було зручно, швидко, корисно та поживно.  

«У бомбосховище краще взяти з собою ті продукти, що не псуються. Це може бути волоський горіх, фундук, сухофрукти – родзинки, можливо, якісь яблучні фріпси чи щось подібне. Тобто ті продукти, які не містять доданого цукру, а лише свій природний. Обов’язково з собою треба взяти воду просту очищену. Не треба брати соки або газовані напої, вони не живлять наш організм, найкраща рідина для будь-якої людини – вода»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Також краще підготувати заздалегідь пофасовані та запаковані продукти – наприклад, зернові батончики з цільнозерновими злаками. Клітковина, джерелом якої є зернові, допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі, крім того, вона позитивно впливає на процеси розщеплення жирів. А зернові – це джерело вітамінів групи В, а також кальцію та магнію.

«Наша нервова система буде сильна, якщо будуть такі продукти, що живлять наш організм зсередини. Як я на початку казала, цукор містить глюкозу і крупи містять глюкозу. Крупи нам будуть давати значно більше, бо вони містять і мінерали, що необхідні нашому організму»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривожна реальність: як чернігівці реагують на сигнали повітряної тривоги (Відео)

А от солодкі шоколадні батончики бажано не брати, бо насичення від них швидко зникає, вже через 30-40 хвилин після їжі. Утім, якщо ж все-таки хочеться взяти цукерки, то головне, аби вони не були основою в раціоні.

«Небажано, аби це були шоколадні або якісь такі схожі. Їх треба небагато, краще невеликі карамельки. Наприклад, для дитини важливо відчувати солодкий смак, щоб заспокоїтися»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Гарною альтернативою цукеркам є фруктова пастила.

«Дуже класно взяти фруктову пастилу, зараз її роблять із добавками різноманітними. Наприклад, із йогуртом та вівсяною крупою. 

Їх продають у вакуумній упаковці, це буде і солодко, і поживно. Тому можна брати і такі продукти з собою»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Хліб – важливий стратегічний продукт, але його слід обирати з цільнозернового борошна або з комбінованого складу.

«Дуже небажано брати батони з борошна вищого ґатунку. Це не несе нічого поживного для нас. Але якщо взяти такий же батон, однак хоч би наполовину зроблений із цільнозернового борошна, то це буде значно краще. При цьому колір хліба не має значення – білий, сірий, чорний, головне – дивитися склад.

Якщо читати склад і там, крім борошна вищого ґатунку, є житнє борошно, обдирне чи цільнозернове, то це буде значно ситніше і значно пожив ніше»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Хлібці також краще обирати цільнозернові та міксувати між собою – вівсяні, пшеничні, рисові та гречані.

«І це знову про різноманіття, бо ви можете обрати щось одне. Наприклад, батон. А можете потроху взяти багато всього. І з кожного шматочка організм отримає щось своє. 

А от консерви краще обирати без олії, аби уникнути зайвого жиру, надавайте перевагу  продуктам, які законсервовані у власному соку. Вони можуть бути як рибними, так і м’ясними. Це гарне джерело білка, жирів та кальцію.

Не треба боятися консервів і думати, що це погано. Це просто варений продукт у банці під вакуумом.

Це для таких місць, як бомбосховище, буде дуже поживно»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Головне в таких запасах – стежити за терміном придатності та не забувати поповнювати запаси. А ми бажаємо вам якомога менше тривог, мирного неба та скорішої нашої Перемоги.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button