Суспільство (відео)

У Чернігові провели евакуацію дітей з особливими потребами (Відео)

Вихованців Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 швидко евакуюють і виводять на двір. Перевіряють, аби вийшли всі.

«Шановний голово цивільної оборони, третій клас у складі 9 осіб повністю евакуйований».

Далі надзвичайники розповідають, як поводитися під час пожежі, та демонструють роботу вогнегасника.

«З однієї сторони вогнегасника є жовта пломба. Її ми виймаємо. З іншої – запобіжне кільце. Його також виймаємо. Вогнегасник приведений в дію. Однією рукою тримаємо за нижній корпус, іншою – за ручку. Верхнім пальцем натискаємо на ручку. + приводить в дію».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вводять надзвичайний стан – РНБО

У межах виконання Національної стратегії створення безбар´єрного простору в Україні до вихованців Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 завітали рятувальники.

«Фахівці розповіли, яких заходів пожежної безпеки слід неухильно дотримуватися: як запобігти виникненню пожеж та що є найпоширенішими причинами їх виникнення. Також нагадали про правила поведінки в інших надзвичайних ситуаціях, що можуть статися в житті кожного. Зокрема й виявлення невідомих підозрілих предметів», — Сергій Хоменко, заступник начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ГУ ДСНС у Чернігівській області.

Також діти ознайомилися з роботою пожежників.

«Продемонстрували дітям пожежно-рятувальну техніку, обладнання, спорядження та розповіли про свою роботу. Окрім того, кожен охочий міг відчути себе справжнім вогнеборцем, примірявши бойову форму рятувальників. Такі навчання є корисними для кожного, адже невідомо, яка надзвичайна ситуація може трапитися в житті. Тому треба знати, як діяти у різних обставинах, особливо якщо є загроза життю та здоровю людей, зокрема дітей», — Сергій Хоменко, заступник начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ГУ ДСНС у Чернігівській області.

Кожен із них зміг відчути себе справжнім вогнеборцем.

«Я спробувала зі шлангом працювати. Було дуже цікаво. Я дізналася, що треба поводитися дуже обережно на евакуації. Швидко треба вийти, одягнутися», — Владислава, учениця КЗ НРЦ №2 ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівництво області та міста разом із силовиками розповіли про обмеження від введення надзвичайного стану (Брифінг)

«Нам розказували, що таке вогнегасник, як гасити пожежу. Коли ти перебуваєш у школі, коли евакуація проходить, то дзвонять три рази. Ти повинен швидко одягтися та вибігти на вулицю», — Вікторія, учениця КЗ НРЦ №2 ЧМР.

Директор центру Регіна Гусак розповіла, що такі планові навчання проходять двічі на рік. Однак цього навчального року довелося проводити справжню евакуацію, коли були повідомлення про замінування.

«Евакуація стосується всіх учасників навчально-виховного процесу. Евакуюються і працівники харчоблоку, і технічний весь персонал. Ми побачили, як вони злагоджено працюють, тому що в класах у нас є учні, яким потрібна посилена увага та супровід фізичний і психологічний, тому всі беруть у цьому активну участь. Треба одягти, зібрати їхні речі, тому що ми евакуюємося з рюкзаками, речами, які вони принесли з собою на випадок, якщо ми не зможемо повернутися до навчального закладу», — Регіна Гусак, КЗ «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» ЧМР.

Є визначене місце, де батьки зможуть забрати своїх дітей. Це спортивний майданчик. Батьки знають, що в разі відсутності мобільного зв’язку саме тут на них чекатимуть їхні діти.

«Є у нас різні родини, різні батьки. Тому з деякими батьками ми проводимо ці бесіди та навчальні заходи кілька разів. Є результати. Наприклад, коли були повідомлення про замінування навчального закладу, то батьки забирали учнів протягом 40-60 хвилин. У нас учні з усіх мікрорайонів нашого міста. І так мобільно батьки їх забирають», — Регіна Гусак, КЗ «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» ЧМР.

У цьому заході взяли участь 86 дітей. Серед них – вісім вихованців дошкільної групи, решта – учні з першого по десятий клас. Із надзвичайниками навчально-реабілітаційний центр співпрацює постійно. Його директор каже, що навіть у родинах учні зможуть правильно зреагувати в критичній ситуації.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button