Суспільство (відео)

Симаргл, клубок легенд, ляльки-мотанки і пес Патрон: крамниця-музей у Чернігові (Відео)

У центрі Чернігова біля стародавнього Валу причаїлася невеличка крамничка, в якій зібрані цікаві речі, присвячені місту й Україні. Від невеличких фігурок до м’яких іграшок, від листівок до картин, від прикрас до футболок із патріотичним принтом у цьому своєрідному музеї можна знайти все.

«Магазин існує вже сім років. Він був відкритий, як продовження «Зеленої сцени», якщо ви знаєте, тому саме й «Зелена лавка». Раніше були ярмарки просто для майстрів на «Зеленій сцені», а потім організатори вирішили, що можна зробити такий осередок ручної роботи та облаштувати постійно діючий магазинчик. Отак з’явилася ця ідея», — Катерина Жибер, майстриня, продавчиня магазину «Зелена лавка».

Цікаво, що майже весь товар у крамниці – ручної роботи. І виготовляють його тут, у нас, у Чернігові й області.

«Сувеніри виготовляють здебільшого чернігівські майстри, якщо це стосується ручної роботи. Це і тарілки розписні, і петриківський розпис, й усілякі такі штуки цікаві. Це саме чернігівські майстри або майстри з області», — Катерина Жибер, майстриня, продавчиня магазину «Зелена лавка».

Катерина, продавчиня магазину, співпрацює з крамницею як майстриня вже давно.

«Я виготовляю здебільшого прикраси з полімерної глини. Також малюю листівки. Роблю зараз всілякі патріотичні штучки. Того ж пса Патрона – як брошечку», — Катерина Жибер, майстриня, продавчиня магазину «Зелена лавка».

Завітавши до цієї світлиці українського хенд-мейду, можна побачити різноманіття чернігівських символів: Симаргла на листівці, клубок легенд на торбинці, місцеві церкви на магнітах, є навіть новітній символ – популярний пес Патрон, зображений у різних варіантах.

«Пес Патрон – це взагалі окрема тема. Це діти всі аж пищать від нього. В нас є іграшки, в’язані є іграшки. Який ще в нас Патрон є? Ну, власне, такий іграшковий, є листівка з Патроном, є брошка», — Катерина Жибер, майстриня, продавчиня магазину «Зелена лавка».

Проте найбільше заворожують красою ляльки-мотанки – символ добра, благополуччя, надії та жіночої мудрості.

«Ляльки-мотанки виготовляють теж чернігівські майстрині. Наскільки я знаю, сама не дуже в цьому тямлю, але питаю в майстринь, вони розказують, що вони роблять їх у спеціальні дні, якось там заговорюють. Тому що ця лялька має нести вдачу, захищати від злого ока. Тож дуже важливо виготовляти її з хорошим настроєм, із позитивними думками. І принаймні саме так майстрині нам розповідають, що вони так роблять», — Катерина Жибер, майстриня, продавчиня магазину «Зелена лавка».

Усе українське зараз несе дедалі глибший сенс і набуває значної популярності серед українців і гостей країни. Кожен українець хоче купити щось автентичне, якусь частинку рідної культури. Аби передати рідним за кордон або ж придбати для себе як оберіг. Українська культура надзвичайна. Ми маємо берегти та пам’ятати код нашої нації.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button