Суспільство (відео)

Скалічені долі: жителі зруйнованої багатоповерхівки на ЗАЗі досі не отримали компенсацію (Відео)

Будинок за адресою проспект Миру, 249-А був зруйнований ворожим ракетним ударом 13 березня 2022 року. За рішенням комісії, яка обстежувала будівлю після обстрілу, гуртожиток не підлягає відновленню, тому його зноситимуть. За словами жителів, планують це робити навесні. За ці майже два роки власники отримали лише 20 тис. грн допомоги від міської влади. І то не всі, а лише зареєстровані в будинку мешканці. Отримати ж компенсацію від держави не можуть. Зараз люди змушені винаймати собі житло, декого прихистили люди.

«Проживала тут із 2019 року, моя квартира була на дев’ятому поверсі, от відбита частина. Я проживаю зараз у житлі, яке мені люди надали, я їм дуже вдячна. Вони надали своє житло, щоб я там жила. Чужі люди надали своє приватне житло. Ми з сусідкою просиділи всю війну тут, у бомбосховищі. І я знаю, як бомбили цей будинок, як бомби сюди летіли, я думала, що тут усе зрівняють із землею. Я з дитиною, думала, що взагалі звідси не вийду живою. Як людям жити? Чому ніхто нашими долями не цікавиться? Я розумію, в країні війна», — Юлія Дудко, чернігівка, яка проживала в зруйнованому будинку.

Нагадаємо в Україні діє програма «єВідновлення». Кошти надаються, якщо житло зруйноване через бойові дії та підлягає відновленню. Проте отримати його можуть лише ті люди, які мають право власності на житло. Зруйнований будинок на проспекті Миру – це гуртожиток. Отже, аби отримати сертифікат або ж грошові виплати на будівництво, потрібні заяви від усіх жителів.

«По-перше, ми на них не можемо подати, тому що це були квартири, в яких кілька власників. І не всі власники зареєструвалися в Реєстрі нерухомого майна, деякі померли, в них немає спадкоємців. І це проблема, люди не можуть подати, навіть ті, хто хоче», — Юлія Дудко, чернігівка, яка проживала в зруйнованому будинку.

«30 років прожили ми в цьому будинку. Перша приватизація в нас була в 2006 році. І на сьогодні, от пів року тому, коли нас треба було вносити до державного реєстру в ЦНАПі, виявилося, в кого була приватизація до 2013 року, то треба було переробляти в БТІ новий документ. І ми платили вже, коли будинку нема, то ми ще платили в БТІ по 1730 за кімнату», — Ніна Лавська, чернігівка, яка проживала в зруйнованому будинку.

«Друге – наш будинок скоро знесуть, я так розумію, він стоїть під знесення на березень. А далі що нам робити? Ніхто не враховує, скільки в людей було майна. За це взагалі не йдеться. Була техніка, було все. Як нам далі жити? До міської влади на прийом записатися нереально. Я сама ходила, записувалася. Воєнний час – зараз не приймають. Чого нашого горя не чують? Ми от майже два роки, люди без житла, без нічого», — Юлія Дудко, чернігівка, яка проживала в зруйнованому будинку.

Дехто з жителів зруйнованого будинку отримав квартири в модульному містечку, проте це житло тимчасове. І змогли отримати його не всі.

«Кошти туди вкладені немалі. Ми так прикидали, що якби ці кошти дали людям готівкою, то в нас вистачило б на весь будинок. На всі квартири вистачило б», — Ніна Лавська, чернігівка, яка проживала в зруйнованому будинку.

Як складеться доля жителів зруйнованого будинку та чи зможуть вони отримати сертифікат на відновлення, наразі невідомо. Проте, за словами жителів, вони до кінця відстоюватимуть свої права.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button